'The Betweter'aan het woord...

De wereld draaft doordoor Betw(p)eter

 

KERSTMIS 2010: geloof, hoop & liefde

Geloof, hoop, liefde en niet teveel sneeuw. Dát zullen we nodig hebben het komende jaar 2011 én een hoop geduld. Van de redactie van Nakoersen verneem ik dat de naam van deze column dreigt te worden overgenomen door de goksites. Het Engelse werkwoord “to bet” schijnt “wedden op”  te betekenen en BETWETER betekent dan nog beter wedden en wie wil dat niet? Bet.com en bet-race en zelfs win-race zijn al in gebruik. De redactie en ik maken ons sterkvoor het behoud van de naam BETWETER, maar dan moet U & U wel vóór 15 januari 2011 een donatie storten op NAKOERSEN.NL.

Verwacht komend jaar geen onmogelijke oplossingen zoals besluitvaardige bestuurderen en windstilte. De tijd van stoere, rokende, mannen op de rug van paarden  is voorgoed voorbij. Bij het bestijgen van een sulky zie ik nog wel eens een enkele leerling pikeur een sjekkie opsteken bij het bestijgen van een sulky, maar dat zijn de  “losers”. Sentimentaliteit, heimwee, monopolie, mens erger je niet, glühwein, hazepeper zonder peper, vuurwerk en meubelboulevards zijn onverbrekelijk verbonden met Kerstmis en de jaarwisseling. Ook de net ontvangen dikke Draf- & Rensport Kerstspecial hoort daarbij! Gelukkig houd ik meer van Kerst Specials met mooie artikelen en fokkersogen dan  van glühwein en  kerstmarkten.

Deze dagen slaat de nostalgie toe. Herinneringen borrelen op en met weemoed denk ik terug  aan de “hoogtepunten” uit mijn verleden. Nu zijn dat er niet zoveel en dat is juist voor mij een reden te meer deze gebeurtenissen te koesteren. Niet dat ik sentimenteel wordt, maar waarom zou ik niet tweemaal genieten voor hetzelfde geld? Over geld gesproken moet ik helaas melden dat mijn spel op de toto de laatste tijd niet meevalt. U kent het verschijnsel wel. Met weemoed denk ik  terug aan de COVERCAL-weddenschap. De oud hoofdredacteur Gerard van Maarseveen heeft gelijk!  In  “Paardensport in ren en draf” stelt hij al op 12 april 1968 dat afschaffing van covercal een groot gevaar inhoudt. De Covercall maakte 18% van het totale spel uit. Een paard “rond” spelen is er nu niet meer bij, want het plaatsspel compenseert onvoldoende mijn verlies op het winnend wedden.  Hieruit blijkt dat hoofdredacteuren vaker gelijk hebben dan je denkt, want ik was in die jaren een groot voorstander van de afschaffing. Ik schermde met begrippen als “Jantje Covercal” en trekken.

Met plezier denk ik terug aan de zeges van Miss Cindy, onze 1e draver. Volgend jaar, om precies te zijn op 19 april 2011, wordt zij 21 jaar. Nog steeds springt mijn hart van plezier uit zijn netje wanneer ik haar zie.  Op 7 januari 2011 verschijnt – ijs, weder en uitloting dienende – haar laatste veulen in de baan: Zilver Lining. Deze naam herinnert me aan Zilver Prince, Zilvervos, Zilvertip van fokker Westenbrink, Zilvia Weber en Zilverkid van J. Huiberts Jr .  De naam Goudvos die de Sweepstakes Hengsten wint, lijkt me te hoog gegrepen. Je kan ook te veel willen! Mijn  trainer heeft Zilver Lining – familie van Amazing Lobel,  de 19e december 2010 meegenomen naar VP. Hoewel zijn Frans  de vergelijking met de uitspraak van Patrick kan doorstaan, is haar accent nog niet vloeiend genoeg voor een zege.  Goede herinneringen heb ik nog steeds aan Witvoet, El Hadie van Jan de Leeuw  & Spreeuw S, die het begin van mijn kapitaal betekende. Mijn 1e leren jasje kocht ik – onder de tafel door – op de eigenaren tribune te Duindigt . Kijk, zoiets blijft je bij.

Mijn carrière – ik bedoel mijn serie baantjes – is nauw gelieerd aan de diverse drafbanen. Steeds zoek ik naar banen in de buurt van de draf- en renbanen. In 1969 vindt ik met moeite een job in Hilversum. Uiteraard ben ik elke dinsdag om half zeven op de baan. Vanaf mijn huis aan de Tesselschadelaan steek ik dan het Melkpad over, haal mijn vriend op in de Emmastraat en al pratend zijn we precies  op tijd op Drafcentrum Midden Nederland. 

BRAVOUR S     

Niet alleen op de koersbaan, maar ook op de markt Spoorzijde  te Hilversum ben ik een vaste bezoeker in het café met het uithangbord “BRAVOUR S”.  In mijn herinnering  ruikt het café vandaag de dag nog steeds naar Bravour S en op de tap liggen nog suikerzakjes en lucifers van de draver. Het café beschikt zelfs over een hoefijzervormige bar, waar het goed toeven is. Bravour S wordt getraind door J. van Leeuwen en de heer Coen Gerwig is de eigenaar. De heer Gerwig maakt in 1961 kennis met de drafsport. Aanvankelijk is hij een DOS -  nu FC Utrecht -  aanhanger, evenals oud international Henk van der Linden, die daar vele successen behaalt en later bekend wordt onder de naam van Stal Funtushoeve. Zijn schoonvader is pikeur L. Combre en zo krijgt hij zijn eerste draver Zanella, die hij wegens slechte verrichtingen direct weer doorverkoopt. Op een mooie dag in mei 1963 wordt de koop van Bravour S gesloten.  Het is een gok, want het paard heeft een zwakke plek  aan zijn linker achterbeen. Gelukkig groeit hij er met geduld over heen. Zijn draver staat bij een trainer en Coen denkt: “Dat kan ik ook” en zo begint hij te rijden en later zelfs – zonder veel training - in een koers, uiteraard zonder succes. In Mereveld begint  de victorie en eindigt hij uit 9 koersen zes maal bij  de eerste drie. Toen heeft Coen maar snel naast zijn eigenaarsvergunning – toen nog met gratis introducé - zijn amateur vergunning gehaald. De 1e overwinning in augustus 1966 met Coen Gerwig  staat vereeuwigd in het plakboek van zijn vrouw.

Mijn oudste zusje koppel ik met beleid aan een medewerker van de Gasunie. Kort daarna verhuist de Gasunie van het  Palacehotel te Scheveningen niet geheel toevallig naar Groningen met uitzicht op het Sportpark. Alle kinderen van mijn zusje behoren nu tot de vaste bezoekers. Sinds  de Koninklijke Marine zich vestigde in de kantorenflats aan de Van der Burchlaan (zijstraat van de Van Alkemade laan) kan ik elke woensdagmiddag even afstappen bij Duindigt, waar ik toch langs moet, op weg naar huis.  Zo kan ik jarenlang het nuttige met het aangename verenigen. U begrijpt dus hoe jammer het is dat het plan tot vestiging van een drafbaan in Anna Paulowna - 4 kilometer van Den Helder aan Zee, geen doorgang vindt.  Hieruit blijkt dat mijn leven en mijn herinneringen niet alleen uit zonneschijn heeft

bestaan. “Into Each Life Some Rain Must Fall” zong al enige tijd geleden Ella Fitgerald and The Ink Spots.

Geloof, hoop & liefde

Herinneringen kunnen mooi zijn, maar de toekomst wenkt. Ik geloof in de toekomst  en hoop dat 2011 een goed jaar wordt. Met veel liefde voor de paarden moet het lukken. Zeker  en vast. Vanuit het dal ga ik de bergen beklimmen in Frankrijk. De mont Ventoux neem ik in mijn 8ste versnelling op weg naar de overwinning. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Ik gedoog het Kabinet en de dravers staan fris & fruitig in hun stallen. Wel volg ik momenteel op de Volksuniversiteit een spoed cursus Frans voor beginners en kijk elke week naar Equidia. Het tellen gaat al aardig, maar de interviews met de trainers en rijders is nog te hoog gegrepen.

Whiz Past


WIKILEAKS  &  DE DRAF- en RENSPORT IN NEDERLAND:       

Weinig informatie en veel geruchten

3 december 2010

Nu door de vorst en de vele sneeuwbuien de bezorging van ons favoriete blad vertraging heeft opgelopen, het WK voetbal in 2018 onze neus voorbij gaat en Wiki Leaks is 
uitgeweken naar het bergachtige Zwitserland  is een extra lange en interessante Betweter  de beste remedie.

Het loopt tegen het einde van het jaar 2010 en nog steeds hoor  je niets of nauwelijks iets over de toekomst van de NDR, Duindigt en de Sport op langere termijn.  Maar ik ben niet voor een gat te vangen en boor andere bronnen aan. Gelukkig kom  ik via klokkenluider Wikileaks, mijn flaporen en de ontvangen  Knipselkranten veel te weten. De teksten heb ik allemaal gelezen en geruchten gecheckt.  Daarnaast ben ik geabonneerd op de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, Nakoersen.NL,  de “Stellingerwerf”, de Friesland Post, Griffioen, Draf- & Rensport, Draaf, de Wakkerste Krant van Nederland en het Noord Hollands Dagblad. Denk niet dat ik het nu druk heb, want de Helderse Courant publiceert al maanden zelfs de uitslagen van drafcentrum Alkmaar niet meer. Ramler en De Vlieger zijn waarschijnlijk ontslagen of overgeplaatst naar de Streekredactie. Ook het glossy magazine Draf- & Rensport levert geen nieuws van het bestuurlijke front in de nummers 42, 43,44, 45, 46, 47 en 48. Ik lees in nr. 47 dat Murtagh en O’Brien uit elkaar zijn en in nummer 48 twee hele bladzijden  Runnersz Nwz.ZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzulk nieuws nou weer wel. Op de TV mis ik niets. Van Ochtendspits tot Pauw en Witteman om middenacht sta ik stand-by. Als Betweter wil ik weten wat er gebeurt en waar de toekomst ligt. Het nadeel van geruchten is dat je niet weet wat wel waar is. Maar in de bijbel staat:”Geen rook zonder vuur”. Voor de buitenstaanders met iets minder tijd en doorzettingsvermogen heb ik de zaken op een rijtje gezet.

NDR: motto “Geen nieuws is goed nieuws”

Of het een Vereniging of een Stichting blijft onzeker. De laatste vergadering van de afdeling Rensport  over het voortbestaan van de Vereniging en Ledenraad afgelopen zondag op Duindigt bleek geen besluitvormende vergadering te zijn en ook het aantal aanwezige leden was iets lager dan de 120 bijna betalende bezoekers aan het Rensportgala 2010 in de Bijhorst; zie de foto’s in Paardesport die hopelijk morgen bezorgd wordt.

Het enige en laatste belangrijke besluit van de NDR dateert van 22 november 2010. Zonder enige toelichting wordt besloten de geldigheid van de  kwalificatiekoersen vast te stellen op 1 jaar (was zes maanden). Reden blijkt nu te zijn dat verplichte kwali’s gratis zijn. De niet noodzakelijke kwalificatie –proeven kosten € 25 per paard per keer. Een goed besluit, toch?

Het Bestuur(?) van de Nederlandse Draf- & Rensport heeft zowel de letters P en R als de woorden:  “informatie voorziening, beleid, planning en verantwoording” wegens gebrek aan baten uit hun woordenboek geschrapt. Zelfs kopiëren mag niet meer volgens welingelichte bronnen uit Alkmaar. Desgevraagd deelde een Bestuurslid mij mee  dat ze het druk hebben met financiën en er geen tijd beschikbaar is – sedert lange tijd - voor andere zaken. In de wandelgang hoorde ik eveneens dat de NDR geen geld heeft!  Dus ze hebben het druk met niets dan wel het ONTBREKEN van geld! Van gesprekken en overleg met de Overheid, Scientific Games Racing hoor noch lees ik iets. En dat kost toch weinig. Het motto van de NDR is: geen nieuws is goed nieuws. Ook Wikileaks zwijgt hierover nog even. Boze tongen beweren dat Wolvega gesloten moest worden ten gunste van  het oude, onderhoudsrijke Duindigt, dat (te) veel investeringen vergde.

DUINDIGT

De zomer Renbaan heeft  geen geld en ook nog geen plannen en dat schept een band met de NDR.  “Leven bij de dag en de Morgen halen “ is nu het belangrijkste doel.

WOLVEGA, de parel van Friesland

Victoria Park kan ik moeilijk door mijn strot krijgen, vandaar de kop WOLVEGA. Het nieuws over VP op Wikileaks staat achterin de documenten en  daar ben ik helaas nog niet aan toe. Wellicht volgende maand meer info. Daarom nu  des te meer nieuws uit  de regionale kranten . In deze kranten kom ik veel te weten, maar het fijne moet ik toch raden. Via Griffioen, Stellingerwerf (Bartele van Dijk) en Frieslandpost en foto’s van Hilde Brandsma hier enkele cijfers achter de komma:

o   Casper Veldink  is sinds 23 april 2010 voor 85,71 % eigenaar en Bootsman is voor 14,29 % eigenaar van Victoria Park (tekst: Sonja Onclin)

o   Zaterdagavond zijn er koersen, de rest van de week is VP geopend voor particulieren en bedrijven; onder meer voor concerten, presentaties, evenementen en een netwerkplek voor ondernemend Friesland; kortom het wordt een multifunctionele ruimte

o   Van Wiki leaks vernam ik het volgende: Kinderopvang ZoWieZo heeft al op 1 september 2010 haar deuren geopend in het drafcomplex aan de Drafsportlaan in Wolvega. ZoWieZo is een kinderdagverblijf met buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van nul tot vier jaar. Het verblijf VP is geopend van maandag tot en met vrijdag (niet op koersdagen!) van 7 tot 18.30 uur. Het is van belang dat ook kinderen van trainers en eigenaren uit de Randstad zich thuis voelen

o   Vrijdagavond (vendredi) zijn de koersen gereserveerd voor de overtollige Franse dravers, die in Parijs niet meer startgerechtigd zijn of het net niet halen. De bedoeling is dat de Nederlandse eigenaren Franse dravers gaan kopen en fokken, waardoor de Franse fokkerij weer een nieuw afzetgebied heeft

o   De prijzen voor de Franse koersen worden gesponsord door Cheval Francais, de ereprijzen en xx ½ %,  de NDR sponsort x,1 % en VP xx%.   NB: getallen zijn door de redactie verwijderd

o   Minder geld voor de Nederlandse merries – lees de column van Hans Sinnige in Paardensport nr. 47 - is gunstig voor de Franse Fokkerij; naast België kan dan ook Nederland geannexeerd worden

o   Arend Fledderus, voorzitter Stichting Race Track Victoria Park,en John Bootsman zijn verantwoordelijk voor de draverijen op zaterdag (dus niet op vendredi?); de stichting huurt op koersdagen de baan en is verantwoordelijk voor het beheer van de stallen en de baan

o   Alle BreedersCrown- én fokkerijgerichte nummers worden in VP verreden, een en ander in overleg met de NDR (tekst: Sonja Onclin)

o   Jaarlijks  worden er 45 meetings gehouden en de NDR  heeft het managent van VP veel topkoersen toegezegd (kan iemand mij aan een kopie van deze afspraak bezorgen?); de mogelijkheid bestaat zelfs dat in 2011 de Derby op Victoria Park wordt verreden aldus Griffioen op 8 september 2010

o   VP wil het publiek terugwinnen en gaat het bedrijf runnen met de gedachte: “De Klant is Koning”. Tussen haakje vraag ik me af of de klant hele en halve - voor een broodje kroket   - 
munten gewild heeft? Veel reacties doen anders vermoeden

o   Er wordt onder andere een paardenhotel in Noordwolde gerealiseerd en er is al een manege in Vinkega geopend

o   Het nieuwe bestuur blijft minimaal vijf jaar en hoopt binnen drie jaar in de plus te zitten; veertig koersdagen per jaar zijn voldoende om te kunnen draaien

o   Casper en Annemiek gaan tezamen met Henk Brouwer op de overige 320 dagen van het jaar de  niet-drafsport evenementen naar VP halen; zowel het gebouw, het terrein als de faciliteiten  worden geëxploiteerd

Zo, dan bent U nu weer op de hoogte!

 


 

Ieder heeft zijn eigen doel                   

                          12 november 2010                                       

Nu  Harry Mulisch postuum heeft toegegeven  dat hij paarden mooier vindt dan Shakespeare, de beroemde schrijver van de komedie “A Midsummer Night’s Dream “uit 1594 en de tragedie  Much Ado About Nothing”/1600, kan ik melden dat ik koersen spannender vindt dan de thrillers van Dick Francis.  Het scheelt niet veel, maar de dravers & volbloeds winnen het.  Ik kan er eerlijk voor uit komen nu de beste schrijver van Nederland deze uitspraak heeft gedaan. Het wordt tijd dat ook de  Nederlandse Regering het belang van volbloeds & dravers inziet.  Dan weet ik tenminste dat mijn liefde voor dravers en volbloeds nog een toekomst heeft.

DOELLOOS?
Dravers zijn mijn lust en leven. In goede en slechte tijden. Een maand zonder dravers is een maand niet geleefd. Het leven zonder paarden is doelloos. Natuurlijk heb ik in mijn leven meerdere doelen. Met één doel red ik het niet. Afwisseling verlevendigt mijn post-VUT.  Het voetbal in Nederland kent twee doelen. Om het ingewikkeld te maken wisselen ze in de rust van doel. Dat lijkt me een doelloze zaak, die het publiek in de war brengt. Daarnaast zijn bij het voetballen beide doelen even groot. Hoewel! Bij Ajax tegen ADO in de Arena , eindstand 0-1 twijfel ik.

VELE DOELEN

Het barst in onze Sport van grote en kleine doelen. Te kust en te keur. Elke Bestuurder of leidinggevende Manager  trekt zijn eigen plan. Ook vandaag de dag bemoeit  iedereen zich  - overigens met de beste bedoelingen -  met de besluitvorming. Ieder met zijn of haar eigen doel.  De Draf- & Rensport barst van eigen doelen en doeltjes. Ik noem U enkele pregnante doelen:

o   Max wil OVG

o   Arend wil vrijdags op VP een Franse VIP-dag

o   Truus wil een mooi Museum

o   Daan wil zijn Vereniging vasthouden

o   Rogier zoekt een eigen Omroep

o   De rentrainers verlangen hun stallen vol houden

o   Rob wil zijn Duindigt terug

o   Hans werkt aan een grotere Fokkersvereniging

o   Casper wil meer kinderen van Spendic

o   Piet & Arie wensen een florerend Duindigt

o   Patrick reorganiseert een  klein Frankrijk op de plaats van klein Zwitserland aan de Van Alkemadelaan

o   Durk wilde een volledig Historisch Archief NDR

o   De Baron wil zijn Koninklijke terug

o   Eijs wil zijn baan in de Haarlemmermeer

o   Bram vraagt een goedgekeurde en alom geaccepteerde Begroting 2006

o   Peter & Henk zoeken rust in de tent

o   Charley, VVD, eist zijn eigen Tea Party in Wassenaar

o   Betweter  gaat voor zijn gelijk

o   WOP wil meer omzet en lagere afdracht

o   Venhuizen wil een denderend feest  geven ter gelegenheid van het 50 jarige bestaan van Harddraverijverening Venhuizen op 26 november 2010.

Het lijkt me onmogelijk alle doelen in een eenhapspan te krijgen.  Op Duindigt vechten  17 verschillende groepen elkaar de tent uit. Doelen genoeg. In VP Wolvega  wordt gelukkig de besluitvorming door de eenhoofdige leiding vereenvoudigd. Nu nog een goed overleg met NDR en andere banen! Misschien leren we iets uit het verleden. In het jaar 1941 wordt het Verbond met de langste naam opgericht: “het Verbond van Langebaan draverijen en Rennen in Nederland”. Het is een samenbundeling van alle koersgevende verenigingen van de Langebaan. Uiteraard  met schoonheidsgebreken, strijd, verzet  en scherpe discussies. In 1966 vierde het Verbond haar 25-jarige jubileum. Het werkte dus in goede en slechte jaren.. Misschien een optie?
De oplossing lijkt me één klein Bestuur  (met daarboven een Raad van Toezicht) dat beslissingen neemt en eindverantwoordelijkheid draagt. Zo’n Bestuur bestuurt op afstand met grote mate van zelfstandigheid voor de leden en baanbesturen. Naar  alle betrokkenen (eigenaren, fokkers, trainers, baanbesturen) wordt goed geluisterd  en bij deskundigen wordt (gratis)advies ingewonnen.

MIJN DOEL
Het wordt tijd eens uit te leggen waarom we zoveel ruzie maken. “Veel weten is veel begrijpen” zei mijn moeder altijd en zij kon het weten. Wij waren thuis in het Bezuidenhout te Den Haag – lang, lang geleden - met velen en dan tel ik mijn ouders nog niet mee!  Elk broertje of zusje had zijn eigen doel. Ik wilde naar Duindigt, mijn zusje naar de speeltuin, mijn broer naar ADO, mijn andere broer naar de kroeg en mijn moeder wilde met ons allen wandelen in het Haagsche Bosch. Al ruzie makend verloren we veel tijd en kwamen we nergens.
Het leven bestaat uit vele doelen: kleine en grote doelen. Een klein doel van mij was dat Wirona zou winnen in Alkmaar. Dit doel  wordt snel bereikt in een record tijd van 1.17.9 autostart, de snelste tijd van de dag, maar andere doelen wachten nog met smart  op vervulling. Hoe meer doelen hoe beter. Met minder wordt hetleven doelloos en simpel. Mijn belangrijkste doel  is opgenomen te worden in de QUOTE 500, zodat ik VVD mag stemmen. Ik tracht dit quote-doel te bereiken door middel van het houden van dravers. Ik weet het. Dravers houden en rijk worden is moeilijk, maar ik ga er voor. Samen met mijn twee broers  tref ik – in navolging van de oude stal Amsterdam/Frits Maarsen - maatregelen voor oprichting van Stal Bezuidenhout. Met mijn kennis van zaken én  middenstandsdiploma lijkt  het een fluitje van een cent. Al snel blijkt dat het voor ons, de Drafsport en Duindigt beter is als ik stop. Rode lantaarndragers zijn er genoeg. Na lezing van het boek “Tip op een uitgevallen paard ”van Irwin Shaw ben ik overtuigd: stoppen. Ik denk  nog even om als ZZP’er  een boekwinkel te beginnen, maar dat is niet  winstgevend genoeg. U merkt wel dat doelen  kunnen verschuiven. Wellicht te vergelijken met de schuivende panelen van de Partij van de Arbeid (1e druk 1987). Gelukkig heb je dat met voetballen toch minder Na herlezing van mijn scriptie: “Arbeid adelt maar niet voor de werkende Jeugd” (eigen uitgave mei 1974) kom ik tot inkeer. Na een nacht in de spiegel kijken gooi ik het roer om en ga sparen  met behulp van AH, mijn nog te schrijven boeken en mijn sigarenbandjes (ik ben al gestopt met roken). Dat moet het  lukken. Mijn opname in Quote dit jaar mislukt door mijn 2e doel : het publiceren én verkopen van het Boek der Boeken. De Betweters zijn vingeroefeningen voor “Mijn Ontdekking van de Hemel”, maar de  frustraties vreten energie en  dat gaat ten koste van de Quote.  

BETWETER OP FRONT PAGE     of    TUSSEN WAL EN SCHIP?
Discussie over loskoppeling  van NAKOERSEN.NL  en het Draf- & Rensport Forum , leidt de aandacht af van hogere doelen. De Betweter ligt nu tussen wal en schip. Ik hoop natuurlijk dat ik op de Frontpage terecht kom. Zonder voldoende ruimte kom ik niet tot mijn recht en dat gaat ten koste van mijn toekomst als beroemd broodschrijver. In de redactie vergadering komende zaterdag schijnt dit onderwerp een agendapuntje en geen streepje te zijn.
Ook het schrijven van Betweters is voor mij en Kees&Niels een middel om rijk & beroemd te worden. Mijn  doel beroemd te worden als schrijver schiet maar niet op. Ik heb nog een lange weg te gaan. De  andere doelen zijn n rook of sukkeligheid opgegaan.  Er zit weinig afwisseling in de stukjes, die veel schoten in eigen doel te zien geven. Jammer.  Ik beschouw mijzelf als roepende stuurman in de woestijn.

DRAF- & RENSPORT FORUM
Dit Forum is een schoolvoorbeeld van eigen doelen. We zien twitteraars met een veelheid van doelen aan het werk. Soms over wedden, soms over personen/paarden en soms informatief. Wel blijkt het moeilijk om bij het onderwerp te blijven. Zo eindigt bijvoorbeeld het onderwerp WIRONA met de omzet van de Gouden Hoef! Ook hier geen  gezamenlijk doel, hetgeen leidt tot veel kommer , kwel en irritaties over en weer. De ene  wil graag melden hoe goed hij kan gokken, een 2e wil zijn frustraties over  Duindigt van zich afschrijven en een 3e  toont zijn gebrek aan beschaving  en ik maak reclame voor het Museum. Gelukkig zijn er ook velen met goede informatie en/of vragen.

TOPTRAINER COMPETITIE- DOEL
Mijn 3e doel is TT. Gelukkig ben ik hierin een rijzende ster. Dat biedt perspectief. In week 42 werd ik al 4e in de week-stand en in week 44 bereik ik de 1e plek. Van  diverse trainers verneem ik dat mijn dravers op de TT-lijst in vorm komen en dat biedt hoop voor de toekomst. Het wordt wel uitkijken voor de familie Struijk uit Pijnaker (1e  & 2e ), Robert Huiskamp te Ughelen (15e) en schuilnaam Janny van der Scheer te Groningen (17e),  waarschijnlijk familie van publiekstrainer Bé Neef, de zoon van Klaas Neef uit Uithuizen. Mijn grote vrees is het uitwijken van de TT-dravers naar Duitsland. Mijn 4 nog niet scorende dravers uit de  lijst heb ik afgelopen weekend per snelpost krachtvoer met worteltjes en een aanmaning gestuurd. Je moet natuurlijk wel wat doen om je doel te bereiken. Met klagen schiet je niet op.

ZIEL
Zondag jongstleden keek ik  naar Equi8 waar Hans Sinnige Stefan Schoonhoven  na zijn zege “auf Deutsch” (Nederlanders onder elkaar, nietwaar?) interviewde in Gelsenkirchen en hem aanraadde- in het licht van de Europese gedachte -  in Duitsland te starten.  Dat kan toch niet het doel van de heer V.P. Spendic zijn?

EEN VERBOND?

Zou een liga de oplossing kunnen zijn? In onze mooie Sport  heeft iedereen  – net als ik – zijn eigen doelen. Om de draf- & en rensport te redden hebben we een gezamenlijk doel nodig, dat ons bindt en samenbrengt. Moraal van dit verhaal: “vele doelen  beperken de samenwerking”.

 


WAAR VALLEN DE KLAPPEN?

Vendredi 29 oktober 2010

U raadt het al. Bij mij! Om medische redenen van persoonlijke aard zijn deze klappen hard aangekomen. Een reeks van toevalligheden, mismanagementen, ziektes, ongelukken, misvattingen, buitenspel doelpunten en blunders. Een kleine bloemlezing van de vallende klappen:

PAARDENPASPOORT: Onze draver heeft vanwege zijn starts in Zweden ineens een dubbel paardenpaspoort. Bij terugkomst in Nederland ontstaan de problemen. Wij in paniek. Het paard in paniek. Het huidige Kabinetje heeft beslist dat de crack zich aanstaande zaterdag moet kwalificeren voor een inburgeringstest. Zó komt er geen geld binnen. 

VICTORIA PARK: Een tweede klap die aan komt is “Venredi”: een Friese lente die op een vrijdag in de winter begint. Naar verluid wordt volgend jaar de Elfstedentocht ook op een vrijdag verreden. Vrijdag is eveneens mijn vaste klaverjas avond in de Marineclub met gratis bitterballen en blokjes kaas. O.k. natuurlijk. Als het moet dan moet het. Uit mijn jeugd herinner ik me de mislukte vrijdagen in Schaesberg (L.), in drafcentrum Midden Nederland (H’sum) en de 11 vrijdagen uit 1971 te Nootdorp. Drachten heeft in 1971 zegge en schrijven EEN vrijdag en wel 23 juni. In het jaar 1971 claimt de knusse baan Baarlo – 6 kilometer van Venlo – nog de zaterdagen op 10 juni, 15 juli en 26 augustus. Al deze banen – Baarlo al in 1972 - zijn nu dicht. Is dat toeval? We praten over 1971: de tijden van de dekhengsten Alchimist van Lord Maire, Urdy Mars van Premier Mars en de meest winnende beroepstrainer Jan Wagenaar Junior met 127 zeges uit 666 starts, de leerling pikeur Ruud Pools en succesvolle amatrice Janna Dragt met 8 zeges uit 23 starts. Maar o.k. tijden veranderen. Dat merk ik aan Feyenoord.

FEYENOORD: Sinds mijn 6e ben ik – naast ADO - supporter van Feyenoord. In weer en wind én tegenwind. Met Theo Timmermans, Mick Clavan, Eddy Pieters Graafland & Coen Moulijn en óók super Mario Been. De laatste nederlaag is een mokerslag, waar ik in Den Helder van wakker lig. Feyenoord = voetbal en zonder Feyenoord bestaat er geen voetbal in Nederland. Feyenoord is te vergelijken met de draf- & renbaan Duindigt. Voor Feyenoord hebben ze 17 miljoen “gevonden”, via aandelen en medezeggenschap tot maximaal 49%. Misschien een idee voor Duindigt?

DUINDIGT : Als Duindigt verdwijnt is de Nederlandse Draf- & Rensport failliet. Niks meer en niets minder. Duindigt heeft met spoed dringend behoefte aan geld & een mediator, een bemiddelaar, die bindt. Velen, velen houden van Duindigt. Helaas zijn door de vele twisten de groepen uit elkaar gedreven. Hun slechte ervaringen, de beledigingen, de ego’s, hun gescheiden optrekken verhinderen de noodzakelijk samenwerking op weg naar een betere toekomst. Het wordt tijd dat ALLEN hun eigen grieven op zij zetten ten behoeve van het herstel. De sponsor van Feyenoord zei het gisteren nog: “We moeten vooruit kijken. Omkijken in wrok helpt niet”. Mijn voorstel is uit alle twistende groeperingen 2 mensen te kiezen die voorzichtig willen gaan bouwen aan een nieuw Duindigt. Deze winter 2010/2011 lijkt me een mooie startdatum. 

MAGAZINE DRAF- & RENSPORT: Ook heb ik een haat/liefde verhouding met onze Paardenkrant. Het is een krant van niks. Niks onafhankelijke periodiek zoals sinds 1950 vermeld staat in de colofon. Twee hoofdredacteuren met ieder hun eigen hobby’s en een reeks van medewerkers die het meeste werk opknappen. De hoofdredacteuren werken nu tevens op de Kerstadvertentie afdeling van Publico. “Alles kan” lees ik in de Paardensport van vandaag. Door deze dubbele dubbelfunctie gaat het nog wel eens mis met de Journalistiek en de kwaliteits- en eindcontrole. Doorvragen om de bovenste steen boven te krijgen schijnt niet te mogen. Én dat is juist de taak van de onafhankelijke hoofdredacteur. Zij zijn geen horzels in de pels van de Bestuurders. Zij zijn volgers in de karavaan.

MAGAZINE PAARDESPORT: Het mooie magazine “Draf & Rensport” mis ik echter al, wanneer hij vrijdags (alweer de langzaam beroemd geworden vendredi) één uur te laat bezorgd wordt. Ik dribbel ongedurig in mijn halletje rond, waardoor mijn hond van de leg raakt en ik van de kook. Daarna ga ik bij mijn tuinhek staan wachten op de postbesteller, die het wegens dreigende ontslagen ook niet makkelijk heeft. Deze “vendredi” reserveer ik al jaar in jaar uit voor het lezen en herlezen van de Paardenkrant. Een ideale en noodzakelijke voorbereiding op de koersen zaterdag in Wolvega – sorry VP – op de koersen zondag te Duindigt en de aansluitende meeting op maandag in Alkmaar. 

BESTUUR NDR: De NDR ontbeert een Bestuur die bestuurt. De NDR lijkt wel een stiltecentrum. Geen beweging, geen plannen, niks niet! k wacht al weken op het toegezegde review van de “lengte aanvragen regeling”. Ik ben ook benieuwd naar de achterliggende gedachte bij het laatste NDR-besluit (!) per 1 november 2010 met betrekking tot de kwalificatie-eisen. Ik schrok me al dood dat ze een besluit namen. Wie rekent daar nu op? Waarschijnlijk wordt het besluit ingegeven ter verhoging van de jackpots en niet ter bescherming van de spelers. In Wolvega ziet u direct de positieve gevolgen van deze beslissing: VIJF (5) kwalificatiekoersen te Wolvega op de 30ste oktober 2010. Per 1 november 2010 gaat dat niet meer zo gemakkelijk. 


Door al die klappen raak ik de weg kwijt. Waarheen op weg? Vanwege medische redenen van persoonlijke aard moet ik stoppen.


Doen oude Betweter tijden herleven..

17 december 2008

Pessimisme viert hoogtij bij een aantal forumleden. Ze gaan  paarden & mensen  klokken die hun teugels aan de wilgen hangen. Ik begrijp het wel. Het gaat niet goed met de sport en als klap op de vuurpijl naderen ook nog  de kerstdagen met alle verplichtingen. Redenen genoeg voor een opkomende depressie. Sommige mensen lukt het niet de  kerstdagen, gevolgd door Oud & Nieuw ongeschonden door te komen. De vrije dagen, het bezoek aan de meubelboulevard, LIdl,  tuincentra, AH met hazerug met tamme kastanjes of reebout en de wederzijdse ouders  eisen veel, wellicht wel  teveel.  Een depressie dreigt toe te slaan. Daarom vanaf deze plek  een idee  voor paardenliefhebbers om thuis (zonder depressie en zonder benzine verlies) met behulp van dravers verantwoord van je kerstverplichtingen af te komen.  Ook wordt dit plan niet beïnvloed door het aflasten de koers. De uitleg van dit idee vraagt veel tijd. Daarom helaas een ietsje te lange Betweter. Sorry, maar het kan niet anders.  Voordeel is dan weer dat mijn idee weinig energie vergt en de depressie bestrijdt. Het hier geschetste  plan is vanwege de opvoedkundige aspecten van educatieve aard een prima smoes om familiebezoek en overbodige aankopen te ontlopen. Lees dus snel verder…

GEDEGEN VOORBEREIDING

Je vertelt je familie (wel eerst oefenen voor de spiegel) morgen of op zijn laatst overmorgen dat je in deze tijd van dalende prijzen en minder inflatie van plan bent de economie  een duwtje in de rug te geven door de aankoop van een volbloed  en/of draver.  Laat je niet afleiden door schampere opmerkingen of lachsalvo’s, want niemand  rekent op zo’n serieuze mededeling uit jouw mond. Kijk, dat is nu net de voorsprong waarmee je start. Geef deze voorsprong niet uit handen en leg kortaf uit dat je niet over een dag ijs gaat. Geroutineerd en toch nonchalant wijs je - in Jip & Janneke taal  - zodat ook de schoonfamilie en een suikertante het kunnen volgen - op de voorspelde krimpeconomie van DNB ( De Nederlandse Bank) en CPB (Centraal Planbureau) en de afnemende meeropbrengsten van de export naar het binnenland. Denk er vooral aan om de namen niet voluit te noemen.  Ze vragen prompt wat die afkortingen betekenen en dan zit je gebakken. Zo neem je namelijk afstand van het gewone volk met weinig kennis van de prijs-economie.  Zekerheidshalve heb ik het uitgeprobeerd op het Forum- en Bestuurslid Witte Schimmel in regio Zuid. Het werkt echt en nog beter dan ik gehoopt had !  Tenslotte wijs je op het gunstige investeringsklimaat en de arrogantie van de banken en je hebt geen kind meer aan de familie. Het is dan zaak verdere vragen weg te wimpelen met de opmerking dat e.e.a. nog veel voorbereidingstijd vergt en verdwijn als een speer naar de studeerkamer, waar toevallig ook je Dreambox met schotel, een kratje pils (denk om een flesopener) , alle Paardensporten en  de stamboeken staan.

HET IDEE

Het is een simpel idee en daarom juist zo baanbrekend: KOOP EEN PAARD. Paarden & Piet Borsboom blijven bestaan maar slechte besturen verdwijnen. Nu zijn jullie natuurlijk van mening dat elke sukkel een paard kan kopen. Dat klopt. Feit is echter dat niemand in deze crisistijden met paniekaanvallen,  eraan denkt om  een GOED paard te kopen op het JUISTE OGENBLIK. Kijk, dat maakt nu van een idee hét idee. Let dus vanaf nu goed op. Het geluk  kan je een flink stuk op weg helpen door een goede en gedegen voorbereiding. De beste starttijd is morgen ná de koffie. Laat je niet overhalen nog eerst te stofzuigen.  Alleen met veel tijd &  tijdig beginnen red  je het . Laat je niet afleiden door boodschappen doen, kerstboom optuigen en afwassen. Hoed je voor concentratieverlies.  Herlees als 1e opdracht alle oude Paardensporten, want die heb je toch al betaald. Leg de fokkerijnummers, Fokkers Ogen en kerstnummers bovenop. Leen uit het Archief  de laatste 2 stamboeken en print – last but not least – de laatste tachtig Betweters in grote letters uit. Hang wel eerst het bordje  “niet storen” op  en start daarna de voorbereiding. Ik hoef jullie niet te vertellen  dat het kiezen van hèt paard net als bij aandelen een kwestie is van de juiste keus.  

MIJN ERVARINGEN

Zelf begin ik altijd nog eerder met voorbereidingen, want ik ben van huis uit niet de snelste. Maar daar hebben jullie geen last van. Wellicht kunnen mijn ervaringen  jullie op weg helpen. Ik zag namelijk al de neergang & ellende met de diverse arrogante Banken aankomen. Lees ook nog het laatstse nieuws over de Pyramidebank. Ik begin direct na Allerheiligen aan de studie.  Avond aan avond zit ik, eerst met een chocoladeletter en marsepein en later in de maand met kerstkransjes en oliebollen achter mijn bureau het Financiële Dagblad, mijn Ajax-aandelen, de stamboeken, pedigrees en oude Paardenkrantjes  uit te pluizen. In januari en de lente werk ik mijn aantekeningen uit,  en wat ik niet meer kan lezen, zoek ik opnieuw op. Vanwege mijn slechte handschrift – die overigens wel persoonlijkheid verraadt  – komt dat nogal eens voor. In  april maak ik  mijn keus, want voor je het weet komen de veilingen er aan.

 GELD.

Iedereen kan een paard kopen. Een goede draver kopen is andere koek en is echt een zware klus. Mijn hulp en ervaringen zijn daarbij onontbeerlijk. Lees onder meer mijn 1e Betweter over Zéfa.  Met steun van zeer oude Draf- & Rensportnummers uit het Historisch Archief NDR gaf ik al een kijkje in de keuken van de “Kweekvijver”  zoals ze de Belgen dat  noemen. Gelukkig  pakte mijn aankoop van Watchie/2004 van Zerberus uit Fame (bijgenaamd COVERCALL-Watchie, maar daarover een volgende keer!), dank zij voornamelijk mijn trainer goed uit. Deze ervaring heb ik dus  al in mijn adviezen verwerkt. Met de voorbereiding voor een verantwoorde aankoop ben je – zoals gezegd – lang bezig.  Jammer genoeg moet eerst de vraag beantwoord worden of bruin het kan trekken. Niet alleen de aankoop, maar ook de maandelijkse “bijkomende” kosten van stalling, training, inleggelden, dierenarts en hoefsmid moeten op tijd betaald worden. Over de Stakes gelden  en transportkosten praat ik niet eens!  Bij de berekening wordt ook het vele plezier van het houden van een draver ingecalculeerd. Uiteraard mag de aankoop niet ten koste gaan van andere hobby’s, waaronder koersbezoek, korte vakanties naar Normandië, Deauville en Nice, postzegels en strips verzamelen. Pas dan wordt beslist wat de aankoop maximaal mag kosten. Dat is voor iedereen verschillend, maar voor mij als oud-ambtenaar  in ruste (het klinkt bijna als dubbel-op) mag de draver niet duur zijn. Let ook op de bijkomende 7% veilingkosten. Aangezien ik geen Draafblad exploiteer  zit de aanschaf van een Franse draver met Love You bloed er  niet in! Ik besluit dat € 3.200 het maximale bedrag is. O.k., het geld  staat op mijn giro, maar wat nu?

WELKE JAARLING GA IK KOPEN?

Draversoriëntatie is mijn 1e opdracht. Ik richt me op een verbeterd ontwerp, bedacht door de voorzitter van de Fokkers: de moeder van de grootmoeder. Mère de grandmère , zeg maar. Als moederskindje spreekt me dat  aan. Hieronder een praktijkvoorbeeld uit het leven gegrepen, waarvan  slechts een enkel woord gelogen is.  Dat lees je niet vaak meer.  Een goede én betaalbare moederlijn  vinden, kost wel tijd. Na anderhalve maand spitten in oude krantjes tref ik in een fokkerij-artikel  aan wat ik zoek. Een lijstje van de 10 meest winnende merries. Dát is  wat ik hebben moet.

LOETJE.

 Met Loetje bedoel ik niet de held uit mijn favoriete strip Linke Loetje, ook wel Andy Capp genaamd. Je weet wel van de schrijver Reggie Smythe. Nee, het gaat hier om Unie Loe, een bruine merrie, geboren op 9 maart 1978, van  Felix uit de schimmelmerrie Philadelphia. Voor de beginners meld ik dat Felix , een beste inlander, een zoon is van Skymaster en de moeilijke Toekan S.  Ga dus na of het veulen niet te lastig is. Unie Loe  maakt zeer veel indruk , niet in het minst door haar 55 gewonnen koersen en haar winsom van € 87.148 (fl. 192.050), met een goed record van 1.16.9. Kijk, als ze dit nu vererft naar het veulen waarop je wil gaan bieden, dan zit je gebeiteld. “Loetje” zo noem ik haar liefkozend, koerst vanaf haar 3e jaar en is steeds in training bij Tjitse Smeding. Unie Loe, gefokt door mevrouw J. Nienhuis is eigendom van mevrouw  M. Loorbach.  Loetje is de beste merrie van de jaargang, hoewel Unpredictable – steeds in training bij Luut Dooper - er ook mag wezen.  Ik hoop maar dat dit klopt, want de laatste keer dat ik over een Dooper-paard schreef, kreeg ik behoorlijk de wind van voren en moest zelfs een voor mij beschamende rectificatie op nemen.  Unie Loe komt uit de BARKE-lijn. Overigens geen familie van onze Vita van Barke, die toch 2 x won. Met plezier denken we aan haar terug. Terug naar de moederlijn met winnaars van meer dan een ton. Action Skoatter is de meest winnende merrie, maar ik ken mijn beperkingen. Bovendien springt een dochter van haar, Zenswa Skoatter als grote favoriet van 1,90, op 13 december 2008 in Wolvega onverhoeds weg. Hoewel ze ingehouden wordt én ruim achter het niet aanwezige veld ligt, schakelt het draverij comité haar ten onrechte uit. Schande om in de beginnersklasse van de Tweejarigen zo  “recht” te spreken. Regels zijn er toch om met beleid toe te passen of zie ik het weer verkeerd?  (Sorry, ik moet even mijn hart luchten!) De jaargang van Unie Loe/1978, bestaat uit maar liefst 1279 veulens . Kijk, dan is de beste ook de beste. En daar draait het om!  Loetje brengt vele kinderen waaronder de merrie Kathy H /1993 met een record van 1.14.1a en een winsom van € 78.148. Ook Moneymaker H/1995 met een record van 1.15 en een gewonnen bedrag van € 36.813 mag er zijn.  Het wachten is nu op het juiste kleinkind van Unie Loe. Je moet geen haast hebben en je kans afwachten.

DE VEILING

Als de dag van gisteren herinner ik me vrijdag 5 oktober 2007. Thuis in mijn leunstoel lees ik In de UNITROT-catalogus  onder de letter C een toegevoegde  bruine hengstveulen  Zanimede , geboren  op 15 mei 2006. De tranen  springen spontaan in mijn ogen als ik er aan terugdenk. De moeder van Zanimede is namelijk Pro Roodnoot/1998, ja zeker de dochter van Heidi H en vader Nevele Impulse/1977.  Pro Roodnoot verdient € 11.827, heeft een record van 1.17.4a en wordt veelal gereden door Bas Crebas en familie. Ik heb dat voor de zekerheid afgelopen maandag 15 december, maar volgens Sinnige op maandag 13 december, na de zege van Vollpix Himya op onze Watchie-Covercall in Alkmaar, bij Bas nog even gecheckt.  Aangezien ik graag zie dat de moeder één van de eerste drie kinderen is, valt mijn oog op het  1e kind van Unie Loe de merrie Heidi H/1990. Deze Heidi H is een dochter van Diamond Way , een dure hengst. Heidi H moet  niet worden verwart  met de Kleine Heidi uit de polder, het boek van Johanna Spyra. TERZIJDE: Denk er om lezer en lezeres dat  je nooit slechts  één draver uitzoekt, zoals ik nu doe, want dat drijft de prijs op. Deze ervaring die ik hier neerschrijf is dus een verkeerd voorbeeld. Maar ja de werkelijkheid is altijd weer anders dan de plannen. Maar goed terug naar mijn verhaal. Ook een slecht voorbeeld is een voorbeeld . Het is echt een dom voorbeeld voor een aankoop, want ik moest en zou deze jaarling hebben. Diamond Way X UNIE LOU = klasse X klasse. Uit het  record van Heidi H van 1.19.1 en de beperkte  winsom van € 2.505, spreekt deze klasse niet echt, maar zoals U allen weet slaan de crack-genen wel eens 1 of 2 generaties over. In kennerskringen heet dit overslag. Mijn keus is gemaakt. De vraag is of de fokker de heer Ausma  uit Norg en de andere bieders op de veiling bereid zijn mij deze crack in wording  te gunnen.  De zenuwen gieren door mijn keel. Ik moet en zal haar hebben. Geen hap krijg ik meer naar binnen en ik lijd aan diaree, die me noopt op sprintafstand van een toilet te blijven. In mijn dromen is de hengst Zanimede al de beoogde opvolger van de topdekhengsten Love You en  Goetmals Wood . Op de dag van de veiling neem ik voor de zekerheid drie Kenners met een hoofdletter mee en een extra rol Wc-papier. U weet het.  Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik moet er niet aan denken dat ik op WC zit als het bieden op de kleinzoon van Loetje begint. Zelf heb ik alleen maar kijk op pedigrees en geld uitgeven. Sinie , Sym en Pekka uit de leerscholen  van Smeding, Kromkamp, Maring en Kokkes letten op de uitstraling, het koershoofd, de motor, ook wel kont genoemd, en de benen met de puntgave kogels.  Vlak voor de veiling krijg ik groen licht.  De nieuw aangeschafte, tweedehands vrachtwagen met draaiende motor en  vers hooi staan al gereed op het stalterrein in Wolvega. Het is aan mij de voorbereiding  af te ronden met het juiste bod. De spanning is te snijden en kan vergeleken worden  met  de bekerwedstrijd ADO (Alles Door Oefening) PSV 1 in het Haagsche Zuiderpark. Nou, dan weet je het wel, want tijdens die wedstrijd kreeg ik van een iets te enthousiaste ADO supporter  – overigens met de beste bedoelingen  en van harte gegund – een groot glas Amstel bier in mijn hagelwitte boordje, die me bij de les hield en mijn non-iron overhemd verpest. Het blijft  gelukkig 1-1, maar voor hetzelfde geld is het andersom.  Terug in de veilingzaal op Wolvega voorzien we ons van biedkaart 000736, gelukkig een staartnummer, met handbediening. De familie Harry en Truus van der Hurk die ons de vorige keer zo goed hielp bij het bieden is afwezig. Wat nu? We kiezen een strategisch overzichtelijke opstelling aan de zijkant, vlak naast een pilaar. Het blijkt de  gereserveerde plaats van Henk Hamming te zijn, zodat we toch aan een overblijvend tafeltje vlak voor de heer Sinnige  , toen nog met een walmende sigaar, moeten plaatsnemen.  Pas dan ontdekken we dat de vader van Zanimede de beroemde en dure  Franse dekhengst Ganymede/1994 is van Buvetier d’Aunou (van Royal Prestige)  en Udames.  Ganymede heeft € 762.477 gewonnen en een record van 1.11.4, waarschijnlijk bandenstart tegen de heuvel op. Het is een vroegrijp en keihard koerspaard. Net wat ik wil. Ik begrijp niet waarom ze dan Zanimede niet Zanymede genoemd hebben. Een kwart Frans bloed is ook wat ik zoek, maar dat zal de prijs opdrijven. Goede raad is duur. Dat lukt nooit met een budget van € 3.200.  Gelukkig heeft Pekka een plan om de bieder en aspirant koper af te leiden. Het kost 27,50 euro, maar dan heb je ook wat: zes schalen met hete bitterballen. De spanning stijgt en het uur U komt dichterbij. “Yes, we can” denk ik als mijn crack wordt binnengeleid. Het publiek wordt met behulp van  ons  gratis – maar iets te hete -rondje bitterballen afgeleid. Zo zie je maar wat je met een bedrag van € 27,50 euro kan bereiken. Toch blijkt het gespaarde geld en de bitterballen onvoldoende. Twee bieders  met maagklachten laten zich niet afleiden. Ook na mijn laatste bod van € 3.200 gaan de geheelonthouders  onverdroten verder. In de verte hoor ik zelfs een bod van 3.800. Wanhopig staar ik voor me uit. Geklopt door het geld! Wat nu, misschien mijn moeder bellen? Ineens herinner ik me het uitgeleende geld aan een IJslandse Spaarbank van € 869, dat ik vanwege de hoge rente daar heb belegd. Dit geld was van een winnend triootje. Zoek het maar op als je me niet gelooft. Ik veer omhoog en roep met schorre stem:                       

“ VIERDUIZEND “

Zelf schrik ik het meest. Pekka legt een hand op mijn klamme voorhoofd en Sym vraagt zich af of de dementie heeft toegeslagen. Er volgt een stilte waar ik graag aan meedoe.  Zelfs de enthousiaste veilingmeester Hans Sinnige – niet om een woordje verlegen – staakt zijn aanbevelingen halverwege mijn ultieme bod van € 4.000. Seconden tikken weg. Ik durf niet naar de meester te kijken. Ik tuur naar mijn schoenen, die ik inderdaad vergeten ben te poetsen.  Van mijn trainer hoor ik een kwartier later dat Zanimede van ons is….. tenminste als het tijdig lukt de 4.000 euro over te maken. Ik sprint naar mijn auto en type met mijn laptop direct het triogeld van ICE SAFE over naar mijn girorekening met 3.531,57 euro.  Aangezien dat alles tezamen ruim voldoende is voor de aankoop, trakteer ik op een rondje Rivella met een broodje kroket met mosterd.  Ja zeker, deze aankoop wordt gevierd.  Voldaan en met een rijk gevoel rijden we via Oranjewoud huiswaarts waar mij een koude douche wacht. “Hoe haal je het in je hoofd om 4.000 euro neer te tellen voor een draver zonder record en een winsom van € 0,00.         Of ik van de ratten besnuffeld ben?”

EIND GOED AL GOED.

Ruim een jaar later is de ruzie alweer bijgelegd. Mijn IJslandse Bank met een saldo van € 0,00 en in de stallen in Oranjewoud een Zanimede van Ganymede in opleiding tovert  een glimlach op ieders lippen. De kredietcrisis gaat ons voorbij en de crisis in de autosector doet ons niets. Ook mijn neerslachtigheid verdwijnt. Ik geloof weer in een opbloeiende Draf- & Rensport. Met een mooie draver  van één PK kan ons niets gebeuren. Ik weet niet of hij de baan haalt, maar voorlopig geniet ik elke dag van zijn uitstraling. Unie Loe bedankt.


107e Kortebaan  ’t Zand volhardt

11 oktober 2010

Ik moet en zal naar de laatste Kortebaan. Voor mij als Jutter is het Kanaaldorp  ’t Zandt een pittige wandeling langs het kanaal van ongeveer 10 kilometer, die veel volharding vraagt. Gelukkig ben ik – ondanks een blaar – op tijd voor het openingsgebed van voorzitter  Arie Tamis. Ik moet gelijk aan Sint Christoffel denken. LE DREAM, nummer 26, de 11-jarige ruin wordt gereden door de Belg Christophe de Groote, maar deze pikeur kan toch niet alweer gaan winnen? Ik denk het niet, hoewel… een stilstaand nummer.
Volop zon, blauwe hemel en weinig wind. De boerenkapel “De Bloas Poepers” verwelkomt mij met vrolijke deuntjes. Ruim na de officiële starttijd wint de negenjarige ruin Tusee JL (nummer 2) van de heer Aleman met Ruud Pools de 1e rit van de 1e omloop.

Veel publiek, veel sfeer. De kratten Amstel worden rondgesjouwd. Kinderen verzamelen lege en halfvolle flessen. Het is druk en de grote tribune/zonzijde – veilig achter een sloot – zit stampvol. Ook de zitplanken op kistjes zijn uitverkocht.
De verslaggever, de heer Jacques van Loenen , doet helder, duidelijk en met humor verslag van spannende ritten. Spreekt met kennis van zaken en heeft ook de uitslagen van Duindigt paraat.
Praat nog na over het Kampioenschap van Nederland met de zege van allrounder Wyard Beuckenwyk en seriewinnaar John de Leeuw met Zanimede.
Vanaf deze plek wensen we Piet Borsboom een snel herstel. Piet is zijn stem kwijt. Ik heb nog even helpen zoeken. De negenjarige Galimpulso As ( nummer 18) bereikt met de in vorm zijnde John de Leeuw de 2e ronde.
De derde ronde is de hengst teveel.  Romeo Sund (nummer 3) blijkt niet snel genoeg. Even voor vieren zit de 1e omloop erop en ik maak een rondje langs de baan en over het Kermisterrein.  

Carnaval? Op deze zonnig middag komen de “toiletten” van de bezoekers aan de Kortebaan goed uit. Kijk even mee:

o   Nonnen in zwarte habijten (of burka’s?) met hoofddoekjes omzomen de baan

o   Jongens met uniforme gestreepte overhemden

o   Mannen met netkousen en pofbroek in diverse kleuren

o   Meisjes in Tiroler kostuum

o   De boerenkapel draagt een rode kiel met een zwarte broek

o   Mensen in groen-oranje overalls met mouwen tegengesteld (groen)

o   Een paashaas & een bruine beer

Daarna heb ik met mijn ellebogen en met moeite in de overvolle “De Jonge Prins” een AMSTEL pilsje kunnen bemachtigen zonder muntje!  Van Ralf Dekker, die ook aanwezig is, mag dit.  Ook de eigenaren van de stal met de moeilijke naam uit Rijswijk zijn aanwezig. Mees Dapper zie ik niet, maar Manus Bouwhuis uiteraard wel.  Het is bere gezellig en het wordt steeds drukker. Uit de muziek box klinkt Annabel en Malle Babbe. Het is een mooie dag. Alle winkels in het dorp zijn wegens de Kermis op 9-10-11-en zelfs morgen – waarschijnlijk voor de kater – gesloten.
Aan de schaduwzijde van de baan bezoek ik cafetaria “Smikkelhof”, waar de patat mét twee euro kost. De overdekte tent bij de finish raakt overvol, waarbij vier stoïcijnse kaarters in het nauw komen. Zo te zien gaat het ten koste van hun spel, waardoor één klaverjasser moet verzaken.  René Boers en Martin Eeken zorgen  met de hulp van de beide vlaggen van het Midden- en Eindstek, de heer Beemstenboer,  voor een goed verloop. Mijn Nivea for Man bewijst zijn diensten en zorgt voor een gezonde kleur. Of komt het door mijn derde pilsje?  Mijn spel ziet er aanvankelijk goed uit, maar in de 3e omloop vind ik mijn Waterlo.
De Bijbelse droom van de voorzitter met Christophe  komt uit. Le Dream wint! ULLIANO WAY (tweede in deze KB) met Jan Thijs wordt nipt vóór Zero Option Lane Kortebaan paard 2010.Ruud Pools heeft al  het pikeurs klassement gewonnen. Klasse & gefeliciteerd!

De leerling pikeur Aanmoedigingsprijs gaat dan ook terecht naar Jan Thijs de Jong, maar …..de Publieks Aanmoedigingsprijs wordt ná de laatste Omloop aan mij uitgereikt. Deze beker compenseert gelukkig mijn verlies aan de TOTO,maar het is een loodzware Beker. Pas na het invallen van de duisternis bereik ik moe, maar gelukkig de grenzen van Den Helder. Het was een mooie dag.


  MUNTSLAG IN HET GEZICHT

   PAARDENMIDDEL IN DE 21E EEUW
  28 SEPTEMBER 2010

MUNTHANDEL  ANNO 2010

Mijn drinkgeld wordt niet meer geaccepteerd op de drafbanen. Ook de proviandering verloopt moeizaam. In Alkmaar haal ik voor mijn natje en een droogje en zelfs voor  een rondje  (komt weinig voor!) groene munten aan een tafeltje vóór het restaurant. In Wolvega zijn speciale kassa’s geopend voor mijn Beijk- Victoria Park muntjes. In het niet zo verre verleden  waren er Autotote, Hippotote en Ladbroke wedmuntjes, die nu nog in mijn keukenla wachten op betere tijden.

Gelukkig kan je nog steeds wedden of gokken met echt geld!


3-HOEKSRUIL: “de klant is koning”.

Geld is de maatstaf der economische bewegingen en heeft als  betaalmiddel zelf een metaalwaarde (goud, zilver, brons) of geen waarde (papieren geld).  De behoefte aan geld is ontstaan uit de moeilijkheid de waarde van twee te ruilen voorwerpen tegen elkaar af te wegen én uit de omstandigheid dat iemand die iets van een ander wil overnemen vaak niets bezit dat die ander in ruil daarvoor wil aannemen. In alle beschaafde landen is geld een ruil- of een betaalmiddel en is tevens een waardemeter. Het geld wordt van rijkswege en niet door Victoria geslagen of gedrukt. Om het eenvoudig & klantvriendelijk  te houden is op Wolvega en Alkmaar gekozen voor een Driehoeksruil: Je ruilt 10 euro voor 5 munten en de munten ruil je weer voor koffie, thee, patat of een biertje. Een rondje geven na een goede trio wordt ingewikkelder. Je moet dan je goede trio omruilen bij de totalisator voor euro’s. De euro’s ga je dan aan een speciaal loket omruilen voor Beijkmunten en met die munten geef je een rondje. Valt een rondje duurder uit dan moet je opnieuw naar het Beijkloket.

NOODGELD

In buitengewone omstandigheden – gewoonlijk in oorlogstijd – wordt noodgeld uitgegeven. Bij primitieve volken doen vele voorwerpen als geld dienst. In de Soudan werd bijvoorbeeld het schaarse zout als betaalmiddel geaccepteerd. In Abbesinië aanvaardde men geweerpatronen . In enkele landen was thee of schelpen een geliefd ruilmiddel.

In de vorige eeuw (1970-1998) werden , naar voorbeeld in de Casino’s, op de koersbanen door Ladbroke en Champions wedmunten uitgereikt voor gratis spel op paarden.

Vandaag de dag in tijden van chip- en ander creditcards, mobiel internetten en fotograferen met je telefoon, wordt wederom op Alkmaar en Wolvega het plaatselijke  plastik muntje als ruilmiddel ingevoerd. En dat terwijl iedereen beschikt over euri’s, OVchips- en creditkaarten! Zogezegd een paardenmiddel. Het is een muntslag in het gezicht van de koersbezoeker. Op deze manier kom je niet meer aan wedden toe! En ander nadeel van dit “paardenmiddel “ is dat het niet deelbaar is en leidt tot prijsopdrijvingen en voortdurende afrondingen tot € 2,  dan wel meervouden daarvan. De thee op Alkmaar kostte vorig jaar € 1,60 en koffie € 1,80. In de vaart der volkeren kost thee en koffie nu  een muntje= € 2 = fl. 4,48. Ik ben wel goed maar niet rijk en  weiger fl. 4,50 te betalen voor een kopje thee.  In Victoria Park zonder veel bomen wordt zelfs gewerkt met 1 ½ (anderhalve) munt. Toen ik aan de balie 1 ½ muntje wilde kopen voor een broodje kroket werd ik meewarig aangekeken: ”meneer, die verkopen we niet!”.

In mijn eigen encyclopedie  heb ik – gelet op mijn laatste ervaringen en aanvaringen  - het begrip geld als volgt omschreven: “aanduiding voor bijna alles wat als hulpmiddel in het ruilverkeer wordt gebruikt.

ONAFHANKELIJK.NL

Tot slot wat consumenten-informatie van hetgeen U NIET  leest in het “VICTORIA PARK JOURNAAL”.

Muntprijzen VICTORIA (prijswijzigingen voorbehouden):

o   Broodje kaas of ham: 1 munt

o   Broodje kroket met mosterd: 1 ½ munt

o   Patat:  1 munt

o   Bord Patat met Bal Gehakt, zonder groente of fruit: 4 munten

o   Broodje gezond: 4 munten

o   Saté , Schnitzel of Hamburger: 4 munten; je krijgt dan wel weer patat of gebakken aardappelen en groente erbij met mayo

o   Broodje frikandel:  1 ½ munt

o   Koffie: 1 munt

o   Cola : 1 munt

o   Aan het bier heb ik nog niet durven beginnen! Ik vrees dat het 1 ¾ munt kost.

Diverse sausen moet je zelf pakken van de tafels, waarbij opvalt dat het merendeel van flessen “knoflook” saus bevat. De “mayo”  fles is als 1e leeg, na de 3e koers. Vanwege de drukte kwam ik niet aan de beurt. Ik kan dus niet oordelen over de kwaliteit en kwantiteit. Van een letterlijk vooraanstaande vriend hoor ik telefonisch dat het broodje kroket van uitstekende kwaliteit is. Gelukkig is ook het restaurant aan de finish open, waar ik zonder wachten en met euro’s kan betalen. Ik leefde helemaal weer op! Mijn broodje bal met mosterd smaakte goed. De koffie toe kostte maar € 1,50 en zodoende ga ik toch met winst naar huis.

NB: LET OP: van Runnerz zijde wordt meegedeeld dat je met de Beyk- en Alkmaar-munten niet winnend, plaats of trio kan spelen! Over het kwartetten vindt nog intern beraad plaats.


                                                                                                                                 VICTORIA PARK      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                               Dinsdag  24 augustus 2010

 Graag bijt ik het spits af – zonder het direct op de spits te willen drijven -  om een reactie te geven op de ontwikkelingen in Wolvega. Ik weet niet of ik als betweterige persoon de 1e aangewezene ben, maar ik offer me graag op. Ik tracht kritisch en opbouwend te schrijven, maar dat is niet mijn sterkste punt zoals U allen weet. Nu maar hopen  dat NAKOERSEN.NL deze Betweter niet verwijdert.
Het was goed toeven op de baan van Duindigt op DraversDerby A-dag . Veel volk, prachtig weer, mooie koersen, zelfs de omroep werkte perfect in weerwil van de  “realisten”, want als ik “zwartkijkers”schrijf, zijn de aardappelen gaar.  Uiteraard is niet alles goed, want de inbrekers wilde al vóór de openingstijd Duindigt en het Museum bewonderen.

Direct na het thuis opnieuw bekijken van de  zeges van Amour d ‘Occagnes (Christophe Martens), Angel Rose (André Bakker)  en Andri Boko ( John de Leeuw)  kijk ik vooruit & krijg de kriebels. Ik herken direct dit gevoel, want vroeger voelde ik die kriebels  al enkele dagen voor het begin van het  schoolreisje naar Artis. Drie keer in één uur naar de WC,  een droge keel en klamme handen. De spanning stijgt. Zaterdagavond gaat het gebeuren. Een wonder is geschied. Ik dacht dat ik voor wonderen naar het Bedevaartsoord Lourdes zou moeten, maar het gebeurt een stuk dichterbij: VICTORIA PARK.

 
EEN TESTMEETING MET 1e OPENING

Zaterdag  de 28e augustus 2010 is de testmeeting  een eerste opening in Friesland. Ik tref nu al voorbereidingen. Mijn openingspel begin ik namelijk altijd flitsend met de WOLGA-Gambiet ( 1.d4 Pf6, etc.) met een opmars van de witte koningspion zonder flankspel. De trainer geef ik de opdracht  mijn dravers in te schrijven. Mijn vrienden zijn bereid  zaterdagochtend vroeg onze vertrouwde  “Wolvega-tafel “  terug te brengen. Ik verheug me er nu al op.  Overeenkomstig de wens van de heer Casper Spendic ben ik gisteren met mijn moeder naar de Hema gegaan om een passende stropdas en verse sokken aan te schaffen. Een verzoek van dé redder, niet te verwarren met Roel,  willig ik altijd zonder aarzelen in. “De show must go on” zong Ramses Shaffy, Harry Belafonte of was het  Pat Boone van “Love Letters in The Sand”?  Mijn laatste stropdas droeg ik tijdens mijn plechtige communie in Zoeterwoude/Hoge Rijndijk. In de Meerburg parochie stal ik hiermee de show, al ging het ademhalen moeilijker.  Deze das moet nog ergens op zolder liggen, maar het heeft geen zin er naar te zoeken. Ik heb nu een dikke nek en dan past het niet meer.

 HET ADRES & WHAT IS IN A NAME?

Zaterdag aanstaande ga ik zeker en vast naar Wolvega. Ik denk wel dat ik de weg erheen nog weet, want ik neem aan dat het op dezelfde plaats ligt als Drafcentrum Wolvega. In mijn Paardenkrant  staat geen adres bij VICTORIA PARK, zodat ik niets aan mijn zo pas aangekochte Tom-Tom heb. Uit solidariteit heb ik ja gestemd bij de vraag of Victoria Park ja dan nee een goede naam is. Als Betweter wil ik Weststellingerwerf Droom kiezen of “Lindenoord Track  Forever” voorstellen, maar JRarno vraagt zo dringend in te stemmen met VICTORIA dat ik geen kant op kan. Zodoende komt het aantal voorstemmers op 76% en dat geeft mij een tevreden gevoel. Victoria klinkt wel vertrouwd want als kind hielden ze me altijd rustig met Victoria biskwietjes. Toch denk ik dat Alkmaar wel met haar wenkbrauwen zal fronzen , want na Leiden’s Ontzet op 3 oktober (haring & wittebrood en hutspot met klapstuk toe) begint toch echt in Alkmaar op 4 oktober de Victorie en niet in Wolvega.

 HORECA

Ik heb hoge verwachtingen van de horeca voorzieningen. Met Patrick  achter het stuur lijkt me dat wel snor te zitten. Overigens reken ik erop dat de nieuwe DRAAF ook snel verschijnt met een verslag van een vernieuwd Lindentrek. Ik kijk er naar uit!  Door zijn franse inslag kunnen we – denk ik - net als in Cabourg vanaf aanstaande zaterdag rekenen op stokbrood camembert, een pannenkoekhuisje met crêpe au sucre en een softijs wagentje. Op mijn klandizie kunnen ze rekenen! Weet iemand misschien of de Alkmaarse munten ook in VICTORIA PARK wettig betaalmiddel zijn of dat ik gewoon met euri’s kan betalen?  In mijn gisteren aangeschafte veilingcatalogus lees ik dat je bij cateraar Beijk munten kan aanschaffen voor de gewenste munten consumpties op die veilingavond. Met mijn onhandigheid gaat dat problemen opleveren. In één portemonnaie mijn euri’s, Alkmaar- en Wolvega munten en mijn fietssleutel? Dat gaat botsen. Wat ik wel mis in alle publicaties is de prijslijst. Als onbezoldigd medewerker van Independent.nl en de Consumentenwijzer weet ik graag van tevoren hoeveel geld of muntjes ik moet meenemen van huis. In de volgende Betweter hoop ik U - uit eigen ervaring – te kunnen berichten.

 TOEGANG

Uit de pers verneem ik dat op de 28ste augustus de toegang zowel geheel vernieuwd  als gratis is. Zo’n positief besluit komt absoluut mijn totospel en de omzet ten goede. Ook de korting op de officiële toegangsprijs van € 7 voor de 65-plussers spreekt me aan. Klasse en hartelijk dank voor deze geste. Maar ik kijk ook verder dan aanstaande zaterdag en ben benieuwd en hoop maar dat mijn oude tienrittenkaart  (ik heb nog 3 knippen) voor zestig plussers geldig blijft. Weet iemand daar iets van?  Daarover lees ik niks.

Wel wil ik graag toegang tot én ook lid worden van de BusinessClub om mijn contacten te verbeteren en mijn netwerk uit te breiden, want ik ben enigszins contact gestoord. Bij navraag blijkt dat die Club al lang niet meer bestaat en dat zelfs de Social Club verleden tijd is. De Club heet tegenwoordig ”Victoria Business Lounge”. Onmiddellijk heb ik uit mijn rood-wit gelakte Tomado boekenrekje  mijn woordenboek Engels/Nederlands gepakt en het woord “LOUNGE” op gezocht, want dat woord kende mijn onderwijzer op  de MULO-A  met wiskunde nog niet. In het woordenboek vind ik niks.   Ik vind diverse betekenissen waaronder Pantoffelparade, Overdekte binnenhal, Promenade, Sofa, Ligstoel en zelfs Zitkamer. Het Engelse “In lounge away” betekent  “verlummelen”. Zo’n lounge lijkt me iets heel bijzonders. Kijk dat spreekt mij aan en ik heb me direct schriftelijk aangemeld bij Cees-Jan Faber, niet te verwarren met Mient-Jan van de Kruisraketten. Nu maar hopen dat ik door de ballotage kom en met mijn nieuwe stropdas en sokken naar het volgende niveau gebracht kan worden. Zou de lounge op de 2e etage gesitueerd zijn? Lees ook het voorwoord in de veiling catalogus waar sprake is van een dikgedrukt “The next Level”.
Het wordt een Open Dag en het  moet worden gezien als een Testmeeting. Ik ben benieuwd wat er allemaal getest gaat worden. Ik hoop dat ik de broodjes gezond en het softijs gratis mag testen. Met mijn smaakpapillen en mijn jarenlange ervaring met broodjes kroket sta ik bekend als een kenner. 

PUBLICATIES

Veel schijnt er gedaan te zijn aan informatie verschaffing. Terecht voldaan wordt geschreven over alle interviews en berichtgevingen in de kranten en op de radio. In “Draf- & Rensport” al wekenlang advertorials (tekst en foto’s van de acht Wolvega journaals worden geschreven en van foto’s voorzien door: Wolvega Persservice). Reikhalzend kijk ik uit naar kritisch opbouwende onafhankelijke redactionele artikelen van de hand van beide hoofdredacteuren. Maar niksniet!

TEST VOOR DE DRAVERS?

Naar mijn mening wordt er te weinig aandacht besteed aan de dravers. Tenslotte gaat het toch om een afwisselend programma met mooie velden en tien koersen?  Ook de paarden zijn nieuwsgierig, maar zij staan buitenspel tot 28 augustus. Over de baan is al veel geschreven, maar ik heb begrepen dat er nog steeds niet op getraind mag/kan worden. Daarom ben ik zelf maar in het donker even een trainingsrondje gaan draven. Tenslotte moet iemand toch poolshoogte nemen. De baan ligt er tadellos bij. Een prachtig gezicht met de opkomende maan en de baan ligt erbij als een biljartlaken. Nergens lees ik echter dat de dravers & trainers welkom zijn om ruim van te voren de baan te testen. O.k., ik weet het. Een nieuwe start vergt tijd, maar toch. De dravers hebben ook hun rechten.

 HELDEN EREN

Ik lees in een van de publicaties dat het belangrijke motto van Wolvega is haar helden te eren. Ik ben benieuwd of ook bestuurder de heer Timmermans en Action Skoatter geëerd worden.
Ik raad U allen aan: Komt naar VICTORIA, want het  wordt een spannende zaterdag  28 augustus 2010. Ik wens het Wolvega-team alle succes toe

 
MARKETENSTER & MARKETING

     11 augustus 2010
 

Zoals alle Betweter lezers inmiddels weten ben ik in bezit van mijn MULO-A diploma met Middenstandsdiploma, waardoor het ons in 2004 lukt dé klasse draver ZANIMEDE (drie uit zes) aan te schaffen, zij het met behulp van een trainer uit de buurt van Gorredijk. De M van Mulo betekent “meer” en dat is nu net het verschil met de ULO. Albert Heijn zegt dat we  op de kleine dingen moeten letten. Dat doe ik al van jongsafaan en dat legt me geen windeieren.  
Om mijn kennis bij te houden lees ik met veel belangstelling altijd de twitter berichten op het NAKOERSEN-forum. Tenslotte is Kennis macht en ik ben dol op MACHT. Voor sommigen een vies woord, maar ik lust er wel pap van en kan er niet genoeg van krijgen. Kent U het boek van schrijver Kerst Huisman: “Kennis is macht en willen is kunnen; geschiedenis van 48 jaar ULO-onderwijs in Gorredijk 1999”? Zo lezend stuit ik vanmorgen op het goede nieuws uit Wolvega.
In mijn herinnering begon in Alkmaar de VICTORIE, maar een kniesoor die daar op let. Je kan ook te kritisch zijn.

Helaas schiet mijn kennis te kort bij het begrip “Marketeer en Marketing”.  Ik was zeker ziek op de dag dat de meester dit uitlegde. Vanuit mijn vroegere baan bij de Koninklijke marine ken ik wel het begrip “Marketenster”. Dat was een keurige wasdame of heer met kennis van zaken. Maar een Marketeer ben ik nooit tegen gekomen bij mijn legereenheid in Den Helder. Gelukkig beschik ik over Google, zodat ik snel mijn achterstand in kennis van marketeer en marketing kan bijschaven. Veel definities kom ik tegen, maar echt begrijpen doe ik het niet, maar dat kan aan mij liggen. Ik lees dat je moet inspelen op de consumentenbehoeften,  met gebruikmaking van de psychologie, de sociologie, maar vooral de COMMUNICATIE. Ik schrik me dood! Dat is nu net mijn sterke punt, maar niet het sterkste punt van de Nederlandse Draf- & Rensport. 
Gelukkig is er een ezelsbruggetje uitgevonden om Marketing goed over het voetlicht te brengen: ”driemaal P”.  Simpel hè? De 1e P staat voor Product, de 2e betekent Prijs en de laatste P staat voor Promotie. 
Het zal iedereen duidelijk zijn dat de 2e P (de Prijs)  moet aansluiten bij de behoefte van de klant. Marketing heeft een relatie met competitie, ofwel de voortdurende oorlog tussen de concurrenten op de markt.
Zo ben ik bijvoorbeeld door de reclame voor broodjes kroket aan overwicht (iets te dik!) gaan leiden of lijden.  Ik durf niet meer op de foto naast onze draver Zanimede. U kent mijn net uitgevonden slogan: “OVERWICHT IS GEEN GEZICHT”.

Ter vervolmaking van mijn kennis heb ik me gewend tot het Nederlands Instituut voor Marketing (NIM) en alle boeken besteld (zie foto). Ze liggen sinds gisteren onder mijn hoofdkussen en bij vertrek van interim -Manager Henk Brouwer  ben ik beschikbaar om multimiljonair Spendic met raad én daad bij te staan. Tenslotte heb ik bij de UvA ook de schriftelijke cursus  “de geplande verandering ofwel The Planning of Change “ van Bennis, Benne and Chin gevolgd en zelfs mijn favoriete boek  “ Individual in Society” van Silverman uitgelezen.
Ik zie dan ook de toekomst van het multifunctionele Wolvega én mijn carrière met vertrouwen tegemoet. Met of zonder Victory lane.  

Wel vind ik het jammer dat de dravers – ter voorbereiding op de opening op 28 augustus 2010 – nog niet kunnen trainen op de nieuw aangelegde baan. Mij bereikte vandaag  - zo direct na het artikel in de Wakkerste krant van Nederland – diverse verzoeken. 

De Betweter, in opdracht van mijn moeder

 


HEDEN, VERLEDEN & TOEKOMST
24 juli 2010

Van huis uit ben ik nogal traag. Daarom reageer ik pas drie maanden later op het Draf & Rensport artikel van 22 april 2010 met de titel: ”Eendracht maakt macht”. Natuurlijk zit je met zo’n titel altijd gebakken want wie is nu tegen eendracht en werken aan de toekomst? Maar als ik verderop  lees dat we de knop om moeten zetten door vanaf nu vooruit te kijken, dan word ik argwanend. Dat is een open deur. Ik ben wel eens tegen een glazen deur aan gelopen omdat ik niet goed vóóruit keek, maar dat  bedoelden ze niet. In hetzelfde artikel wordt gesteld dat je “HO” moet roepen als iemand over het verleden begint. Ja, echt, het staat er. Ik heb de tekst voor de zekerheid driemaal nagelezen.  Het verleden moet je koesteren. Als medewerker van het Archief, dat als slogan heeft: “geen heden zonder verleden” maak  ik ernstig bezwaar.  Ik heb eerst nog even gewacht op de serie ingezonden brieven, maar niks, nada.

Als mens met meer verleden dan toekomst heb ik hier moeite mee. Ik ben nu niet en nooit niet bereid Henri Buitenzorg te vergeten. Ook Lindentrek, Baarlo, Nootdorp en de kortebaan op de boulevard te Scheveningen, roepen tedere gevoelens  op. Niet over het verleden mogen beginnen, betekent je roots verloochenen. Ik wens met goede herinneringen aan Jour de Java, Sir Wouter, Radbout, Yostra, Zevenklapper, Double Six M,Man in the Moon,Unie Loe (overgrootmoeder van Zanimede en Axel Rose!), Witvoet & Korjac van Jan de Leeuw naar de toekomst te kijken.

O.K. van zeuren over hoe goed het was in het verleden, word ook ik doodziek. Vorige week nog kwam een keurige  heer  flink klagend en kankerend het Museum binnen.  Niks was goed, kleine velden, slechte bediening, te veel zon, een blind draverij comité, etc., etc.  Ik heb deze persoon direct een “Koers-verbod”en een “Drafsportmuseum-verbod”opgelegd. Zo’n figuur kan beter achter  de geraniums gaan zitten en een pijp opsteken, want de reclame heeft me geleerd: “Een pijproker is geen onruststoker”.

Het vernieuwde Wolvega ziet er anders uit, maar ik blijf ook met genoegen terugkijken naar het oude Wolvega met onze vaste Wolvega tafel met wisselende bediening, en Lindetrek met haar aparte charme.  Ik laat me zaterdag 28 augustus 2010 om ZES uur verrassen bij de heropening van een vernieuwd Wolvega . Het zal  wennen zijn aan een limegroen Wolvega, dat volgens Spendic niet langer een paardenrenbaan is. Een Wolvega  met een veranderde luifel en draaideur bij de ingang en STAtafels  met hoge en lage zitjes(?). Wel ben ik blij met de anti slip vloer, want vorig jaar ben ik nog lelijk ten val gekomen toen mijn draver verrassend zegevierde.

Achtentwintig augustus heb ik aangekruist in mijn zakagenda. Ik wil de toekomst wel eens aanschouwen. U ook?


BETWETER 15 juli 2010

 In memoriam ir. Durk Minkema (28 december 1930- 13 juli 2010)

De heer Minkema werd geboren op 28 december 1930 te Lippenhuizen. Na zijn HBS studeerde hij aan de Landbouw Hogeschool te Wageningen. Vóór zijn pensionering was hij onderzoeker bij het Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek “Schoonoord” te Zeist met als vakgebied de kwantitatieve erfelijkheid. “Schoonoord”is een stichting die wijst op het gevaar van uitsterven van bedreigde diersoorten. Vanaf de jaren vijftig bezocht hij de draverijen. Zijn eerste draver kocht Durk in 1965. In 1981 bewaarde Minkema al sperma van bedreigde dieren, in een wat primitieve genenbank, die later professioneel en met behulp van een computer werd bijgehouden.

FUNCTIES

Hij vervulde zowel vóór als ná zijn pensionering diverse bestuursfuncties.

In 1976 was hij mede oprichter en later voorzitter van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

In 1983 was hij eerst  bestuurslid en van 1987 tot 1997 voorzitter van de “Vereniging van Fokkers van Draverspaarden. Als voorzitter van deze vereniging gaf hij – in nauwe samenwerking met Bestuur – richting en vorm aan het Fokkerijbeleid in Nederland en nam duidelijke stellingen in  op diverse bepalende beleidsterreinen.

Van december 1994 tot april 1997 was de heer Minkema lid van de Raad van Commissarissen van de Stichting Nederlandse Draf- & Rensport, benoemd door de Minister van Landbouw op voordracht van de Adviescommissie Draf- & Rensport. Door beëindiging van dit besturingsmodel  kwam een einde aan dit lidmaatschap.

Van  1997 tot en met 2010 was hij medewerker van het blad “Paardesport in Ren en Draf”, later het magazine “Draf- & Rensport”.

In 2003 was hij mede oprichter van het Historisch Archief/Draf- & Rensport Museum NDR. Sedert 2006 was hij vicevoorzitter van de Commissie tot Archief.

PUBLICATIES

·         In 1975 introduceerde Minkema de fokwaarde index voor het waarderen van draver-dekhengsten. Deze index werd diverse malen aangepast en verbeterd.

·         1977 Leerboek “De erfelijke basis van de veefokkerij”

·         1982 Juni 1982: een analyse van de winsommen van Nederlandse draver, geboren tussen 1959 en 1971 (rapport B-197)

·         1996 Medeauteur van het standaardwerk “Dravend door de Tijd, geschiedenis van de Nederlandse draverfokkerij”, uitgegeven ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de Vereniging van Fokkers van draverspaarden; in deze periode bezocht hij samen met het latere lid van de Archiefcommissie de heer Henk Houtman de familie Alkemade te Elten

·         2004 Het boek”Draf- & Renbanen in Nederland”. Het boek beoogt  een soort encyclopedie te zijn van de vroegere en  huidige Nederlandse draf- en renbanen. De eerste dateert van 1839. Een uitputtende inventarisatie . Het boek is in eigen beheer uitgegeven in een oplage van 200 exemplaren

Van zijn hand verscheen een reeks van achtergrondartikelen, die onder andere terug te vinden zijn in de FOKWIJZER (verenigingsblad van de Fokkersvereniging)  en  in het Paardensportblad onder  de titel “Fokkersoog”.

VERDIENSTEN

Zijn verdiensten voor de Draf- & Rensport waren groot. Ook in mindere en slechte tijden zette hij zich met al zijn niet geringe krachten in.

In het jaar 2003 heeft de heer Minkema, oud voorzitter van de Vereniging van Fokkers, oud eigenaar (onder andere van de dravers Frances G en Opium) én oud fokker, samen met anderen het initiatief genomen tot de oprichting van een Werkgroep Historisch Archief Nederlandse Draf- & Rensport. Met zijn hulp werd onderzocht hoe met beperkte middelen én met steun van vrijwilligers gekomen kon worden tot een duurzame opslag van het culturele erfgoed.  De heer Minkema hechtte groot belang aan een goede registratie, een verantwoorde centrale opslag én beheer. Een opslag die in zijn visie toegankelijk behoorde te zijn voor onderzoek, studiedoeleinden en journalisten. Dank zij – met name – zijn kennis van zaken, zijn enorme inzet, zijn goede contacten en grote betrokkenheid is het Historisch Archief NDR een belangrijk instrument geworden ten behoeve  van en beschikbaar voor de TOTALE DRAF- & RENSPORT.


Elke woensdag werkte  hij – het hele jaar door-  gedreven aan het inbrengen van alle noodzakelijke gegevens in de computer. Naar zijn inzicht werd het Historisch Archief ingericht. Ook thuis verrichtte hij veel  onderzoek en voorbereidend werk. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Zijn betrokkenheid en plezier in het werk werkte stimulerend.

Op dinsdagochtend 13 juli 2010 is de heer ir Durk Minkema op 79 jarige leeftijd thuis – waarschijnlijk door een hartstilstand -  overleden. Op zijn verzoek vindt de crematie in besloten kring plaats. Datum donderdag 15 juli 2010.

Vorige week woensdag 7 juli  werkte hij nog in het Historisch Archief te Duindigt. Om half  11 arriveerde hij in zijn auto met zijn zoon en dochter.  We dronken gezamenlijk koffie met appelgebak en gingen daarna aan het werk. Zijn meegebrachte boeken en de diverse aanwinsten registreerde Durk in de computer en plaatste de boeken en tijdschriften in het Archief.  Durk nam met enkele leden van het Archief  nog enkele aandachtspunten door en‘s-middags reed Durk zelf weer in zijn auto terug naar zijn huis in Zeist.  Zijn dochter Olga behoefde niet te rijden. Dat lukte hem zelf nog best.

Zijn laatste bezoek aan Duindigt …..en het Historisch Archief.

De  kennis van zaken met betrekking tot de Fokkerij of liever gezegd de Draf- & Rensport, zijn ideeën, werklust en doorzettingsvermogen waren onontbeerlijk.

We gaan hem missen.          

   


IS WEDDEN OP PAARDEN -  net als voetbal  - EEN BEHENDIGHEIDSSPEL?

       6 juli 2010

ORANJESTALLEN TE SCHEVENINGEN

Mijn plan was deze Betweter te schrijven over ORANJE. Veel namen van dravers & volbloeds hebben oranje namen. In de jaren negentig van de 19e eeuw noemt de grondlegger van de Nederlandse Draverfokkerij  Van Wickevoort Crommelin één van de twaalf kinderen van Jessie ORANJE BOVEN. Lees meer hierover in een van de vorige DRAAF’s. Zestig jaar geleden in 1950 staat ORANJE in de schijnwerpers met de volbloedmerrie Qualissa  (Quadrantal uit Laughting Water) van de Oranje Stallen te Scheveningen van gemachtigde H. Jager.  Graag had ik in deze spannende Sportperiode aandacht besteed aan de voshengst Oranje  Nassau/1947 van Lord Maire uit Zonnestraal en Oranje J van Parisien uit Weidlooper.  In 1973 zien Orange Bowl van Buddy de Vries uit de USA en Orange van Fernandel uit Brasilia van Piet Smit  het levenslicht. In 1997 worden de dravers Orange Limburgia, Orange Meadow, Orange Gill en Orange Queen geboren. Thans opereert RTL 7 met haar Oranje Stallen in het Kurhaus.  Al met al leek mij dit onderwerp de moeite van het bespreken waard. 

HELAAS…

Maar helaas het werk gaat vóór de Sport en zodoende heb ik in nauwe samenwerking met Justitie en met de Bezuidenhoutse Rechtbank onderzoek verricht  naar de vraag of liever het antwoord of WEDDEN OP PAARDEN (WOP) een kansspel is of een behendigheidsspel?  Dit onderzoek vindt plaats naar aanleiding van de uitspraak van de Haagse rechtbank afgelopen vrijdag 5 juli 2010.
REPRESENTATIEF VELD ONDERZOEK
De onderzoekers zijn in twee groepen verdeeld:

1.       De onhandige Spelers, te weten de Rechters van de Haagse rechtbank met hun partners . Deze groep heeft een gemiddeld IQ van ruim 108¼ , maar heeft tot onze verbazing nog nooit van  Theo Messidor of Russel November gehoord. Ook valt ons op dat ze nogal krenterig zijn en moeilijk over te halen tot het geven van een rondje.

2.       De behendige Spelers. De behendige spelers zijn mijn vrienden aan de voormalige Wolvega tafel,  de Vrienden van het Historisch Archief NDR en de Normandië- & Berlijngangers. Hun EQ is ruim boven de 109 en ik heb al vóór de 1e koers een biertje in mijn hand om warm te draaien.

In beide groepen zijn alle soorten wedders  en niet-wedders vertegenwoordigd.  De Rijdende Rechter,De kleine Eigenaar, de Kwartetter, de Pittige Speelster, de Kantonrechter, de Kenner, de Keller Lobell-Aanhanger,  de Twijfelende Rechter, de Trio Speelster, de Voorzichtige Speler, de Overmoedige, de Juridische Rechter, de Plaats Speler en uiteraard IK. Zoals U ziet een  scala aan kenners, die je niet gezamenlijk zo snel aantreft op de Nederlandse Hogescholen en Universiteiten.  

DE PLAATS VAN HET ONDERZOEK

Het onderzoek vindt in nauw overleg met de Wedders en Rechters plaats op zondag 4 juli 2010 in het Stadspark te Groningen, waarbij de heer Julsing er voor zorgt dat we voor half geld naar binnen mogen. Een Oranje zonnetjes en het Sweepstakes Weekend staan borg voor een mooie middag en een gezellige drukte. Aanvankelijk lopen de Rechters wat onwennig rond in hun zwarte toga’s. Door  gebrek aan kennis én behendigheid staan allen al na de vierde koers  flink op achterstand.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Wij – de kenners -  staan als snel  op winst. De gangen van de dravers en “de broek”  bezien we met kennis van zaken. Behendig ondervragen we de stalmeisjes en de pikeurs en  en informeren bij de trainers of de dravers uitgeslapen zijn. Ook de enkele – op tijd bezorgde – Paardensport krantjes bestuderen we intensief en noteren de tips van Hans Sinnige.  Als voorbeeld noem ik U de 1e koers. De Rijdende Rechter gaat voor de mooie namen en speelt winnend & plaats Arabella Ling en Adonis Eden. De 1e koers is voor de Wedders een eitje. Zij spelen vol vertrouwen het DUO en de TRIO van Hans Sinnige precies na: Andre W-Yerido-Nausika Rivarco. U raadt het al. Alles goed.  Het DUO brengt zelfs nog € 14,40, een oprapertje met Langeweg JR voorop. De rechters denken slim te zijn en spelen in de 4e koers deTroost Sweepstakes  voor 100 euro  de tip van Hans: AIDA BOKO winnend. Trots staan ze naar ons te zwaaien met hun ticket en vangen € 110. Gelukkig hebben ze ons al een biertje beloofd en kunnen niet meer terug na hun kleine winst van € 10. Het rondje kostte € 32,50. 

CONCLUSIE VAN DIT GEDEGEN ONDERZOEK

In de bepaling van de Wet staat  dat de deelnemers bij een kansspel geen overwegende invloed op hun winstkans hebben. In de praktijk te Groningen blijkt echter dat de ervaren Spelers uit groep 2 het veel beter doen dan de Rechters en hun partners van groep 1, die van toeten noch blazen weten en geen strategie hebben bedacht.  De Wolvegatafel gaat zelfs van de winst dineren in het Tjaarda restaurant te Oranjewoud, waar Sven Kramer en consorten alweer de wintertraining hervat hebben. De rechters moeten helaas  na een opbeurend bezoek aan het Strip Museum liftend terug naar Den Haag. Hieruit blijkt dat WEDDEN OP PAARDEN  een behendigheidsspel is en géén kansspel
De recente uitspraak van de Haagse rechtbank d.d. 5 juli 2010 dat poker een behendigheidsspel is, en geen kansspel zal nu spoedig gevolgd worden  door de uitspraak dat óók WOP eveneens een behendigheidsspel is. Lees ook het goed geïnformeerde dagblad “TROUW”. Daarmee zullen tal van illegaal aangeboden poker toernooien en ook alle illegale aangeboden weddenschappen op dravers en volbloeds in één klap een wettelijke basis krijgen. De monopolie positie van de Staat (in casu SGR) krijgt dan een groot aantal concurrenten.
De demissionaire Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie blijft – ondanks de overtuigende bewijzen – van mening dat WOP een kansspel is en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen ons onderzoek te Groningen. Hierbij verwijst hij naar de ons omringende landen, waar gokken geldt als een kansspel. Een woordvoerder van Scientific Games Racing (Runnerz) zegt het hoger beroep te willen afwachten. Wel vrezen ze dat de uitslag van dit gedegen onderzoek hun monopolie positie zal aantasten. Wordt vervolgd. Zeker en vast.

 

NB: in 1998 oordeelde de Hoge Raad nog dat poker wel  degelijk een kansspel was en onder de Wet op de kansspelen viel.


 


 HORSE TATTOO           26 juni 2010

                                           Als voormalig scheidsrechter bij het golfen én als scherpe analyticus van de koersen in Nootdorp zie ik na zo’n week voetballen haarscherp de verschillen en overeenkomsten.  Daartoe heb ik ook de voor-, tussen- en nabeschouwingen bestudeerd en ter afronding de “nagesprekken “op RTL 7 met René van der Gijp.

Hoewel ook de koersbezoeker de neiging heeft emotioneel te reageren (zie onder meer Dolf jr op Duindigt), lukt dat de gemiddelde bezoeker nooit echt, want voor je het weet begint de volgende koers. Vergeleken met voetbal is dat wel een nadeel want de concentratie verslapt en de tickets voor de komende koers eisen aandacht.  

“ONZE JONGENS” Martin Skrtel, Slowakije

Bij het voetbal vereenzelvig ik me spontaan met de Mannschaft, maar op de koersen heb ik Hugo junior, John Smith  en de gebroeders Bakker nog nooit als ”Onze Jongens” beschouwd. Dat komt waarschijnlijk door het ontbreken van de TATTOO’s bij onze jockey’s en pikeurs. Op het voetbalveld struikel je bij wijze van spreken over de “sleeves” , een tatoeage op de beide onderarmen. Let aanstaande maandag maar eens op Martin Skrtel van Slowakije als hij tegen Nederland speelt. Ook de Nederlanders doen hun best, maar David Beckham geeft de toon aan. David mocht na lang zeuren bij zijn vrouw zijn lichaam vol tatoeëren. Mijn fokmerrie Miss Cindy heeft in haar hals een Zweeds nummer, die beschouwd kan worden als de voorloper op de tatoeage van Beckham. Ikzelf heb als  ervaringsdeskundige een klein dravertje op mijn linkerschouderblad die ik alleen tijdens een hittegolf ontbloot.   De pientere koersbezoeker heeft natuurlijk al lang ontdekt dat de WK-scheidsrechters noch het Draverij comité deze trend volgen en zodoende al bij de start op achterstand staan. Van Sepp Blatter , voorzitter FIFA hoorde ik in de wandelgangen dat er een TATTOO verbod in voorbereiding om de neutraliteit te waarborgen. Als scheidsrechter is het verboden een tatoeëring mee te dragen in het veld.

Mijn plan is nu om op Duindigt een TATTOO winkel voor leerlingpikeurs en amatrices te gaan uitbaten. Zodoende kunnen dan alle pikeurs en jockey’s zonder tijdverlies hun huid laten versieren. Ik denk dat zo’n ingreep de prestaties van onze jongens en meisjes aanzienlijk zullen verbeteren. Ook verwacht ik dat de betrokkenheid van het koerspubliek aanzienlijk wordt vegroot.Daarnaast wordt de multifunctionaliteit van de Draf- & Renbaan verbeterd. En… last but not least van de winst kan ik zeker en vast een draver fokken voor de DERBY.  

leerling pikeur te Duindigt


PARTIJ VOOR DE PAARDEN , deel 5

   4 juni 2010

De politiek is een vak apart. Ik heb alle debatten gezien, inclusief de voor- en nábeschouwingen.  Met een abonnement op alle kranten mis ik geen enkel redactioneel of opiniërend artikel. Deze week las ik met extra aandacht de sportartikelen uit de Telegraaf mede ter voorbereiding op de kwis van Nakoersen.nl  “Voorspel de winnaar van de Gouden Zweep”. Een gratis weekend weg is precies wat ik nodig heb. Een groot artikel spijkerde mijn kennis bij zodat het weinig zin heeft voor andere liefhebbers nog oplossingen in te zenden. Vandaag – met nog vijf dagen te gaan tot 9 juni – ben ik doodop. Enige lichtpuntjes waren de tips van de premier van Groot Brittanië de heer David Cameron en de zege van Iceland in Solvalla. De overwinning van de opvolger van Ysland/1981 van Zigoni uit Keizerin Myria van moeder Sandra maakte mijn weekend-verlies goed. Ik speel namelijk altijd namen. De naam Iceland deed me denken  aan de heer Onrust van Stal Sta Er Boven.  Vandaag 4 juni  word ik toch onrustig  met het WK-voetbal en Wimbledon in het vooruitzicht.  Éen onderwerp tegelijk kan ik nog  behappen met mijn MULO-A met Middenstandsdiploma, maar de politiek samen met WK en Tennis is me teveel. Mijn media training eindigt in een huilpartij. Het netto inkomen van de brandweerman vergelijken met de volbloedtrainer met 14% bijtelling voor vuil werk toeslag & gevarentoelage gaat nog net. Een verantwoorde  pensioenleeftijd wordt moeilijk. De zorgtoeslag op de kilometerheffing en het eigen risico wordt me te dol. De nederlaag van Roger Federer en de dames Williams en Henin in Parijs doet de deur dicht. Het komende GOUDEN ZWEEP weekend met prachtige koersen is echter een prachtig vooruitzicht en een must voor alle echte Vrienden van het Paard.

IK WEET HET BETER

Ik dacht dat de  Partij voor de Paarden een  ONE ISSUE partij was met slechts twee onderwerpen: Dravers & Volbloeds. Dat leek me te overzien, maar de media haalt alles en iedereen erbij. Mijn ambitieniveau is hoger dan mijn kennis en ervaring reikt.

“Bij dieren ben je altijd in fatsoenlijk gezelschap.  Deze uitspraak van de schrijver Robert van Gulik (rechter Tie verhalen) is mij steeds bijgebleven, maar het zijn de mensen erom heen.  Ik heb inmiddels begrepen dat we het zonder hoogwaardigheidsbekleders niet redden en niet zullen redden.  Ik wist niet beter, maar nu weet ik “wel beter. Zonder Lockheed affaires, buitenechtelijke kinderen en belangenverstrengelingen redt je het niet!

Mijn buren hebben hun tuin versiert met oranje vlaggen en kratjes bier en ik zit binnen leden te werven. Het reclame budget van de Nationale Postcode Loterij laat toe dat de gehele laatste pagina van de Telegraaf van vrijdag 4 juni ’10 gevuld wordt. Pontificaal op de voorpagina van dezelfde krant een reclame voor de hoogste jackpot ooit van 26,5 miljoen. Aan reclame op TV, radio, krant, tijdschrift en sigarenzaak is € 7,8½ betaald. Op pagina T9 lees ik dat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft bepaald dat Nederland Britse bedrijven zoals Ladbrokes en Betfair, die kansspelen via internet aanbieden, weren. Te gek voor woorden! Als argument hanteren ze de smoes dat het verkwisten van geld aan gokken moet worden voorkomen. Terug naar de PvdP.

De PvdP heeft slecht nieuws en goed nieuws.  Eerst het slechte nieuws. Onderzoek van de Marine Inlichtingen Dienst (MARID) te Den Helder aan Zee heeft er toe geleid dat de Lijsttrekker Roland-Peter en de Spindoctor drs Peter Betweter zich hebben moeten terugtrekken. De reeks Televisie-uitzendingen van Den Haag-Vandaag tot op heden over onze Partij hebben geleid  tot een groot aantal vermijdbare misverstanden. En dit is nog op zijn zachtst uitgedrukt. Onze  Lijsttrekker is gisteren naar Lourdes afgereisd om te redden wat er te redden valt. Bij zijn vertrek meldt hij op Station StaatsSpoor dat hij op een wonder rekent. “Zij zijn nog niet van mij af” is  zijn strijdbare antwoord aan de aanwezige journalisten van het Binnenhof en het Vaderland (stad-editie). Terzijde kan worden gemeld dat de PvdP blij is van hem af te zijn en heeft danook alleen de heenreis betaald. Volgens onbevestigde berichten wordt ook aan het voortbestaan van de Partij-kas en de column “De Wereld Draaft Door”, beter bekend onder de misleidende naam “Betweter” getwijfeld. “Met deze verdenkingen  lijkt niemand niet gebaat: Duindigt niet, de paarden niet, niemand niet”, aldus de woordvoerder van onze Paarden Partij.

 Het goede nieuws trekt aanzienlijk minder aandacht.  Uit het veldonderzoek van Maurice de Hondt - kort na het vertrek van de Lijsttrekker van gisteravond naar Lourdes - blijkt dat de PvdP inmiddels de Partij voor de Dieren ruimschoots links is gepasseerd. Met zeven  zetels  ziet de toekomst er rooskleurig goed uit. Dit resultaat is bereikt ondanks het terugtreden van onze recent aangetreden Lijsttrekker, die ons lelijk in de steek laat.  Enkele paardenmoppen zijn geleend aan de Lijsttrekker van de SP (de heer Riemers) die dank zij zijn grappen in de debatten hoog scoort. Ik weet niet hoe het met U zit, maar bij mij komen de Politieke Partijen langzamerhand mijn neus uit. Er is geen ruimte voor nuances. One-liners , moppen,breekpunten, etc. zetten de toon en verkiezingsretoriek overheerst. Een stem winnen is belangrijker dan de waarheid. Uit pure arrenmoede heb ik gekeken naar het Songfestival en neurie ”Shalali , Waterloe…”. Ik stemde voor de Belgische Tom Dice, 6e geworden,  en ik stem af op Equidea in Frankrijk. Ze kunnen het me doen……… Mijn bovenburen zijn het ook spuugzat en zijn met de camper naar Oranjewoud en hebben mij gemachtigd hun stem uit te brengen  op een  “goede” partij. Zij zelf weten het niet meer en zijn afgereisd naar Friesland, een land waar in het alfabet de C ontbreekt.

NB: zonet komt er op het Partijbureau een mobiel telefoontje uit Lourdes binnen van onze Lijsttrekker de heer Roland-Jan, de broer van Jan-Peter. Hij moet plotseling weg voor een sabbatical year. Dat heet overmacht. Ook onze recent aangetrokken lijstduwer mevrouw Nina Brink  heeft haar portefeuille teruggegeven. Al Spindoctor sta ik zo machteloos. Adieu…….


PARTIJ VOOR DE PAARDEN, deel 4

 25 mei 2010

 

De Wereld Draaft Door  gaat niet met vakantie, maar blijft werken zonder side-kicks en zonder Premier debatten. Uiteraard wel met paarden, want daar draait alles om. De euro daalt maar de belangstelling voor de Partij stijgt in de peilingen dank zij NAKOERSEN.NL  Enkele forumleden vragen naar het doel. Daarom hier nogmaals het DOEL VAN DE PARTIJ – dat overigens ook al vermeld staat in de artikel 2 van de Statuten van de Koninklijke Harddraverij & Renvereniging (KNH&RV)  van 20 april 1979:

                       “BEVORDERING VAN DE DRAF- & RENSPORT IN NEDERLAND”

Wie tegen dit mooie doel is, behoort bij de tegenpartij en kan rekenen op kritische vragen. Overmatig zweepverbruik en het niet beschikbaar stellen van de Gouden Zweep bevordert dus het doel niet en wordt beschouwd als verwijtbaar gedrag: FOEI.  Bij de formatie besprekingen is dit doel een breekpunt. De Paardenpartij beschikt sinds Hemelvaartsdag over een verkiezingsslogan “GEEF DRAF - & RENSPORT EEN EERLIJKE KANS !”.  Zonder slogan, emotie, beleid, actiepunten en reclame blijft  de PvdP een splinterpartij en daar zit niemand op te wachten. Vandaar het Partij voor de Paarden-charme offensief. 

Het plan is  een postzegelboekje met dertien  aansprekende dravers en volbloeds van 44 cent  per stuk te presenteren, met op de achterkant de Nederlandse koersdata. De volgende dravers en volbloeds zijn geselecteerd:

1.       Paradepaard Wirona van Spendic uit Mylanda  van Meiert en Ewout Schouten

2.       De zevenjarige Voltreffer van Chips and Fish uit Baby Charmer met Wim van der Pijl

3.       De volbloed Loveontherun, nog een van de weinige Nederlandse fokproducten

4.       Het speedpaard en Derby 2e Zizou van fokker en eigenaar Rataplan Stable

5.       Good old Passing Renka doet ook als dekhengst van zich spreken!

6.       Swiebertje Kes , een begrip  voor liefhebbers van Zoet & Zuur

7.       Seriewinnaar Yardomeadow van Ambro Pompei van fokker mevrouw Hille Bandringa

8.       De 9-jarige Tarzan Weber van Mondo Joe uit Iris Weber;  still going strong

9.       Weeschtaaj van Yzeren Hein uit Laetitia Nora van Sip en de vrienden van Wolvega

10.   Windsor Forrest van Chips and Fish uit Oak Ridge Lobell van liefhebber Nico Knoll

11.   De 10-jarige stayer Sydney, zoon van Houston Laukka uit Badiah Lelystad

12.   Zabina Transs R van Credit Winner uit Raisa Trans R uit de stal van Cees Kamminga

13.   Het aanstormend talent  Whishfull Starlake van Coktail Jet uit Nice Hanover

Maar de komende Wereld Kampioenschappen Voetballen doorkruisen het plan.  Voetbal is oorlog in de reclame supermarkt. DEKA laat ons alle handjes sparen. C 1000 grijpt terug op voetbal-Gogo’s. SUPER de BOER doet het met oranje Bungels en PLUS met WK-juichbandjes. Helaas is  de KNVB/TNT-Post  onze PvdP  voor.  Geen post bezorgen op maandag, maar wel dit. Zij bieden 9 oranje WK-2010 postzegels van 44 cent voor de prijs van € 9,95. Op de postzegels staan foto’s van “onze jongens”.  Hallo, dus 599 eurocent duurder dan de frankeerwaarde!!! Daarnaast nog koppelverkoop met de Staatsloterij, die ons al veel langer dwars zit. Over oneerlijke concurrentie gesproken. Een reden te meer om niet op de minister van Justitie te stemmen, die van mening is dat er geen reclame gemaakt mag worden voor het wedden.

 

EMOTIE & ZONDE

Met de emoties zit het wel goed in de Paardesport. Winst en verlies liggen naast elkaar en “bijna goed” is op de baan een stopwoordje.

Zoals U allen vermoedt zijn de Nederlanders verplicht zich te onderwerpen aan de minderheid. Dat geldt met name in Geloof en Zeden. Onze minister van Justitie – gesteund door de gristelijke partijen – weet wat goed is  voor U, mij en de gehele draf- & rensport.  Deze minister denkt nog steeds dat de ZONDE begint bij € 454 ofwel fl. 1.000. Onder dit bedrag is het niet goed, maar gaat het om een dagelijkse zonde. Boven de € 454 ligt dat natuurlijk anders. Dát is een doodzonde. Alle zonden zijn dus niet even groot: er zijn grote zonden en dagelijkse zonden.  Grote zonden worden doodzonden genoemd, met name als we het uit vrije wil doen. Wat wel een doodzonde is, is de bekendmaking van het grootste Pensioenfonds van Nederland  (ABP) dat het voor 2,3 miljard in Griekse Staatsobligaties “zit”.  De bewindvoerder antwoordde desgevraagd: “Met de kennis van nu is het niet slim, maar je kunt niet zeggen dat we gegokt hebben!”. Ook ABN Amro heeft voor 1,5 miljard aan leningen in Griekenland uitstaan. ING bezit voor 3,2 miljard euro aan Griekse staatsobligaties. De NDR is gestart met het uitbetalen  (helaas zonder rente!) van het prijzengeld dat stopgezet was. Dat is beter nieuws en geeft hoop voor de toekomst

 

BELEID 2010-2014: “werken aan de toekomst”.

Ik had eerst nieuwe toekomst opgeschreven, maar toen bedacht ik dat er geen  “oude” toekomst bestaat. Wij moeten werken aan deze toekomst. Niets gaat vanzelf. Ná 9 juni zal hard gewerkt moeten worden aan een betere toekomst.  Heilige huisjes moeten gesloopt en gewoontes moeten afgezworen worden. Het geld wordt pas uitgegeven als we het ontvangen hebben. Snel succes mag niet worden verwacht. Kortom zonder inspanning géén resultaat.  De geplande maatregelen zijn:

·         Verbeteren van het overleg met de Overheid en reorganisatie Stichting NDR

·         Crisis overleven en wachten tot Onroerend Markt aantrekt; dan schulden aflossen door verkoop  van groot deel van Renbaan Duindigt

·          Z.s.m. beëindiging contract en monopolie positie SGR in nauw overleg met Justitie

·         Inhoudingen bij winnend, plaats en koppelspel maximaal 20%

·         Stimulering snelle circulatie van het speelgeld door beperking weddenschappen

·         Kansspelbelasting  van 25 % moet betaald worden bij € 2.000 of hoger (is nu  29% en € 454)

ACTIEPUNTEN:

Iedere baan levert jaarlijks vóór 1 mei een goedgekeurde Rekening & Verantwoording met Verlies & Winstrekening in. Zonder goedkeuring worden geen koersdagen meer toegewezen.

De banen worden een ontmoetingsplaats voor paardenliefhebbers. Het moet een sociaal gebeuren worden waar familie en vrienden elkaar onder het genot van een drankje en een hapje  ontmoeten. Gratis entree voor iedereen bevordert het bezoek van jongeren en ouderen. Het gemak waarmee je op de koers met elkaar aan de praat raakt, is wonderbaarlijk. In de trein zit je urenlang naast elkaar te zwijgen en fronsen de reizigers hun wenkbrauwen als je hoest.  Op de koers praat iedereen met iedereen. Dat komt door het klimaat. Nooit of nauwelijks ruzie en altijd hulpvaardig. Het ophalen van je linker wenkbrauw doet je buurman in een waterval van woorden over trainer of rijder uitbarsten. Maar dáár hoor je Balkenende niet over!

 De banen worden aantrekkelijker gemaakt  door het  plaatsen van stoelen en tafels in de totohal. In het voormalige drafcentrum Hilversum werd pas meubilair in de hal op de parterre geplaatst toen de loop er uit was. Ook alert en vriendelijk toto- en horeca personeel draagt bij aan een goede sfeer. Betaalbare horeca prijzen & verkoop softijs verbeteren het koersbezoek.

Solitaire liefhebbers van wedden op paarden kunnen zonder moeite thuis achter de computer en met de schotel koersen bekijken en spelen.

DE PAARDENPARTIJ  zorgt voor meer banen. Bij doorberekening door het Centraal Plan Bureau blijkt dat de werkgelegenheid en de wedomzet aanzienlijk zullen toenemen. Ook draagt de partij bij aan een beter milieu. Voor elke liefhebber is er wel een baan in de buurt. De kortebanen, de grasbanen en de grote banen brengen de sport dichtbij de mensen. 

Volgende week deel 5: de Lijsttrekker. Ik kan al melden dat het Roland-Jan Balkenende wordt. Jazeker de broer van JanPeter, directeur van een bedrijf, dat miljoenen winst maakt bij het aanleggen van pijpleidingen onder de paraplu van militairen. U begrijpt nu ook beter de opstelling van het CDA. De schijn van belangenverstrengeling heeft voordelen.

 


DE PARTIJ VOOR DE PAARDEN, deel 3

18 mei 2010

PROGRAMMA is beschikbaar

Gisteravond heeft de Programmacommissie PvdP te Alkmaar – direct ná de Vergadering van Fokkers van Draverpaarden -  het beginselprogramma vastgesteld. De Commissie, bestaande uit de Tafel van Wolvega, de Vrienden van Duindigt, de Kleine Fokker, de Genieters van Groningen, de Alkmaarder Houters (AH), de harde kern van de Grasbanen  en een keur van  Kortebaners, hebben zonder één wanklank, het volgende beginselprogramma  opgesteld:

1.       Het wordt een opvangpartij voor rechts, links en ook het midden mag meedoen

2.       De partij, ontstaan uit onvrede met de huidige situatie,  is geen protest Partij

3.       Het werkt op grondwettige basis, maar met kwinkslag

4.       Is nationaal vrijzinnig met  onafhankelijke democratische beginselen

5.       Toont  initiatief op economisch gebied

6.       Behartigt en vertegenwoordigt de belangen van de dravers, volbloeds, wedders,fokkers, eigenaren, trainers, pikeurs, jockey´s, amatrices, heerrijders, kleine boeren en columnisten

7.       Is voorstander van vrijhandel, inkrimping van staatsbemoeienis en werkt aan sociale verbeteringen

8.       Streeft naar eerlijke en transparante concurrentie met andere wedorganisaties

9.       Zoekt de politiek op, wanneer de Politiek geen aandacht , noch enige zorg heeft voor de Draf- & Rensport.

De oprichting van de Partij voor de Paarden is de enige weg. Er is geen andere. Ook kort na de Tweede Wereld Oorlog is een soortgelijke weg gekozen. Op 5 december 1951, verlaat de voorman van de Partij Pinkelman  (PP) zijn sponde  om zich in de politiek te begeven. Zijn slogan was:  “Alles zullen we eerlijk delen”.  Een van de toen aanwezige Ministers – waarschijnlijk JanPeter’s grootvader - is zo slim hem als vertegenwoordiger van de BENELUX  naar  de UNO weg te promoveren. Hierdoor is Nederland verlost van een horzel in de pels van de Nederlandse politiek en kunnen de zetelklevers doorgaan op de oude manier. Dit risico mag de PvdP – onze Partij – niet lopen. Wij moeten op 9 juni 2010 de bedden opschudden in politiek Den Haag. Het paard heeft ook zijn rechten. Ook moeten wij ons niet laten afleiden door andere gebeurtenissen als verdwalende spindokters.

Op 9 juni trekken naast het eindverslag van de Bewindvoerder  ook de Verkiezingen de aandacht. Twee dagen later op 11 juni eist het W.K. voetbal  in Zuid Afrika  de aandacht op. En dan vergeet ik nog de tennis toernooien van Roland Garos en Wimbledon. Ten overvloede worden in deze drukke zomer nog de TT te Assen en de Tour de France georganiseerd. Voor je het weet zit de draf- & rensport in het verdomhoekje en kan je alleen nog wedden op de strijd tussen Arjen Robben en Lionel Messi.

In deel 4 volgende week aandacht voor het verfrissende PvdP-beleid met vier aktiepunten in de periode 2010-2015. De lijsttrekker stelt zich voor in deel 5.

    DE PARTIJ VOOR DE PAARDEN, deel 2

           KIESWIJZER
             8 mei 2010 

Dit weekend van zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 mei geen koersen. Eigenlijk te gek voor woorden. Wél op 8 mei Roze Zaterdag in Amsterdam met de Giro d’Italia maar geen koersen in Wolvega. Op zondag 9 mei weer een happening in Amsterdam met de 1e etappe in combinatie met Moederdag en geen draf- & rensport op Duindigt. Dát moet en zal veranderen met behulp van de Partij voor de Paarden. Een partij die de Sport weer op de kaart gaat krijgen.

In deel 2 is de vraag “Wie kies jij?” 

Test uw voorkeur via deze Betweter. Zorg dat U op de juiste partij stemt: de PvdP. Geen Dierenpartij, maar een diervriendelijke partij. Het idee voor een brede Volkspartij voor de Paarden heeft veel losgewoeld. Reacties ontvang ik uit alle delen van het land. Uit Zuid Limburgse, met name uit de regio Schaesberg en Baarlo. Leuke reacties liggen in de bus van een zeventiental Friezen, waaronder Feike & Arno die vanuit hun Groningse  (studentenkamer) melden dat Feike ná zijn voetbaltraining en Arno ná de distributie van zijn goede tips, voor de Partij willen flyeren in Wolvega Zuid. Forumlid de “Paardegek” uit Tjalleberd stelt zijn computerkennis ter beschikking. Bestuurslid Julsing belt opwekkende  woorden vanuit zijn Stadspark te Groningen en geeft zich spontaan op als 2e penningmeester. Familie Weber/Fanatic Wish dravers is bereid de chique herenmode van de Lijsttrekker voor hun rekening te nemen. Ook van John uit het Westland (Zuid Holland),  Peter vanuit de Amersfoortse kei, twee staljongens uit Zeeland, 1 trainer, woonachtig aan de Ghijsbregt van Amstelstraat te H’sum, Haagse Harry uit het Benoordenhout (regio Den Haag) en zelfs van de Drentse scheidsrechter Luinge ontvang ik diverse positieve poststukken ter attentie van de  partijsecretaris.

Met deze laatste post word ik direct geconfronteerd met het begin van enkele uitdagingen. De Partijsecretaris is nog niet aangesteld en zonder Secretaris met een IN- en een UIT bakje kom je nergens. Zoekend naar ervaren bestuurders meldt zich “spontaan”de heer Hans Wiegel/VVD, die bij elke verkiezing gehoord wil worden. Ook burgemeester Oeki Hoekema, eveneens VVD,  springt bij en stelt voor te komen tot een quick scan van de gehele Draf- & Rensport en daarna de realiteitswaarde van een multifunctioneel gebruik van de banen Duindigt, Wolvega, Alkmaar en Groningen voor partij doel in te schatten. Het wordt  volgens de Burgemeester een positief gesprek met oud-bestuursleden, Hans en de inmiddels aangeschoven demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Geconstateerd wordt door Hoekema alle aanwezigen hun hart op de goede plek hebben en dat met wat geld en wellicht een relance van het goede plan de oprichting van de Partij voor de Paarden moet lukken. In een van de drie plaspauzes zoek ik in mijn handwoordenboek de woorden “quick scan” en “Relance”  op.  Quick komt van de danspassen quick-quick-slow en het andere moeilijke woord staat voor HERSTEL VAN VERTROUWEN. Precies het woord dat ik al jaren zoek! Over mazzel gesproken. Voor wantrouwende Paardesport Bestuurderen verwijs ik (even googelen) naar de website van de Burgemeester van Wassenaar, waar bovenstaand verslag al onder week 12 staat genoteerd.

 

KIESWIJZER

Om U als paardensportliefhebber inzicht te geven in de materie is het verstandig onderstaande vragen van de KIESWIJZER nauwkeurig te beantwoorden. Het is een waarborg voor de democratie en voorkomt verkeerde keuzes. Deze KIESWIJZER is een wijzer met een dubbele betekenis. Als U wijs bent kiest U voor de PvdP en beantwoordt U alle vragen met JA. Goed opletten dus.

1.       De overheid zal de Draf- & Rensport in gelijke mate als de kunst, cultuur en overige sporten dienen te steunen.

2.       Toewijzing van Toto vindt plaats op basis van concurrentie. Monopolie positie is uit den boze!

3.       Alle koersbanen worden verzelfstandigd en moeten hun eigen (korte of lange) broek ophouden

4.       De NDR verleent slechts faciliteiten: beheren stamboek, jurering, regelgeving & coördinatie

5.       Elk weekend  zal er gekoerst moeten worden

6.       Als je reclame toestaat voor de Bingo loterij en de Staatsloterij is het dan niet logisch ook dat de Draf- & Rensport gepromoot en gestimuleerd mag worden?

7.       Enerzijds wil de mens graag een hoge uitbetaling, maar anderzijds wil de persoon bij voorkeur  vele koersen winnen. Beide lukt helaas niet! De Partij van de Paarden kiest voor een hoge omloopsnelheid van het geld op een koersmiddag.
    In principe moet een winnende uitbetaling direct weer ingezet kunnen worden op de volgende koers. Jackpotten lijken mooi, maar onttrekken te lang geld aan het circuit. Kies voor winnend, plaats en koppel (2 kansen in plaats van één!)     3 trio’s en één kwartet op één koersdag. Bevorder het plaats-spel , waardoor de winkans en côtes op plaats-spel worden verbeterd; zie het totospel in Zweden.

8.        Inhoudingspercentages en kansspelbelastingen moeten per 1-01-2011 structureel worden verlaagd.

Samen met mijn moeder stel ik het DOEL op van de PvdP op. Mijn moeder heeft namelijk als keeper (goalie voor insiders) in het 2e van VUC (Voorwaarts Utile Dulci) aan de Schenkkade  te ’s-Gravenhage veel ervaring opgedaan. Ook achter de bar in de wondertent van Karel Lotsy heeft zij van zich doen spreken. Doel van de Partij is het bevorderen van de gezondheid van Paard, Sport en Toto  in al haar geledingen én erkenning van de zelfstandigheid der afzonderlijke banen onder de koepel van een klein kernbestuur annex bondsbureau.   

Dank zij een lek kan ik U al in deel 3 namen noemen van de beoogde Lijsttrekker,  zeven Kandidaten en vijf Lijstduwers. Waarschijnlijk wordt daarbij ook Uw naam niet geschuwd. Het is dus zaak om goed  op te letten. Ook is ter zake overleg gevoerd Keesjan Nakoersen,  Pauw Witteman  en Matthijs Draaidoor.

                        DE    PARTIJ  VOOR DE PAARDEN  (PvdP)     deel  1  
 
            
27 april 2010

 

Met alle verkiezingen in Nederland (9 juni 2010), Engeland, België en Griekenland  in het vooruitzicht en het artikel “EENDRACHT MAAKT MACHT” in het laatste paardenkrantje kom ik op het idee voor een PvdP.  Casper Veldink en John Bootsman willen vanaf nu vooruit kijken en dat lijkt me een loffelijk streven. Graag  wil ik ze daarbij helpen met de oprichting van de Partij voor de Paarden . Zeg maar PvdP. Deze Partij gaat zich richten op het binnenland. Het buitenland laat ik over aan Patrick. 

De Dieren-Partij  van Marianne Thieme en Esther Ouwehand is voor de Draf- & Rensport geen optie. Ruzie maken via de onschuldige ruggen van de dravers, volbloeds, kippen en varkens lost niets op. Ik dacht gelijk: “DE ZWEEP EROVER”, want laat één ding duidelijk zijn. Ik ben voor passend zweepgebruik. De manieren waarop in de afgelopen tijd zowel de Dierenpartij als de Draf- & Rensport om zeep gebracht is, vraagt, neen vereist een zwiepende zweep. De Bestuurderen (een woord van good old Aad van Leeuwen) besturen niet, transparantie kennen ze niet en van openheid hebben ze nog nooit gehoord. Alle informatie moet ik verkrijgen via het roddelcircuit en de wandelgangen. U begrijpt dat  ik – wonend in de Noordkop – over  weinig wandelgangen beschik. Op het Nakoersen forum zijn alleen de vijf kernleden aan het woord en mijn skype ligt al een week voor reparatie bij  V&D.  Alle Bestuurderen lijken wel broedende kippen of liever gezegd broedende hanen die niet gestoord mogen worden. Dáár word ik nu gestoord van. In zo’n situatie mogen mensen gegeseld worden. Bij paarden is dat echter een volstrekt andere zaak. Paarden leven niet, maar worden geleefd. Dravers en volbloeds zijn volledig afhankelijk van mensen.

 Voor alle paarden en paardenmensen wil ik een nieuwe partij oprichten: DE PAARDEN-PARTIJ. Ik weet het. Het is kort dag, maar Joris van den Bergh – niet te verwachten met Joris van Veen (Zeb de Legume) of René van de Berg  (Stal à la Baisse) – schreef in zijn Boek : Temidden Der Kampioenen: “Wat goed is komt snel”.  Vandaar nu dit vlugschrift in de vorm van een Betweter om U te informeren.  Alle Draf- & Rensport liefhebbers worden binnenkort in de gelegenheid gesteld op de Paarden-Partij te stemmen. Het wordt een breed gedragen Volkspartij. Niet dat populistische “geen gezeik, iedereen rijk” van Koot en Bie, maar een partij die er staat. Het wordt geen ONE ISSUE partij, want we hebben ook oog voor het leed van de wedders en kleine gokkers. Deze partij spreekt de Overheid aan op haar verantwoordelijkheid voor de paarden in Nederland.

 Binnenkort verschijnt ons programma dat er niet om liegt en diverse vingers legt op vele wonden., waaronder de open wond van Scientific  Games Racing. De screening van geïnteresseerde aspirant leden wordt al voorbereid. Via uitdagende titel: “ NO ZWEEP, NO GLORY” vindt medio mei het Partij Congres plaats. De Zweep is bedoeld voor de Overheid, die de paarden niet ziet zitten.

Door de goede berichten over Drafcentrum Wolvega ontbrak de tijd voor de keuze van het ideale  PvdP-stemkanon, maar daaraan wordt gewerkt. Wél liggen al mooie plannen in het verschiet om ook jeugdige kiezers te interesseren . Zo bestaat in Wolvega en Duindigt het plan om passende ruimten te benutten voor jonge boardwavers. Zeg maar kortebaanwedstrijden voor Boarders.  John de Leeuw, die 1 mei 2010 in Assendelft weer gaat koersen, treedt hierbij als starter op. 

Volgende week meer over de Partij voor de Paarden die het Job Cohen en Mark Rutte knap moeilijk gaan maken .

 WOLVEGATAFEL  in Zomertijd naar GRONINGEN?

         28 maart 2010

 
JAAFER wint niet met K3 maar met onze A3 de Dubai Cup! Wat een klasse. Laat U echter niet hierdoor afleiden want de Zomertijd treedt aan in de nacht van de 27ste op de 28ste. Opletten dus.  Vannacht om 2 uur. Ineens is het drie uur en voor je het weet ben je te laat voor de vier prachtige kwali’s op Duindigt.  Eerste start is om 11.30 uur Wintertijd! Ik hoop dat ook de starter bij de les is. 

Het doet pijn. In het Paardenboekje lees ik dat de inboedel van Wolvega gratis beschikbaar komt. Onze Wolvega tafel was een vast trefpunt. Helaas met te weinig stoelen. Mensen uit heel het land schuiven al vele jaren met plezier af en aan. Drafsportliefhebbers uit Apeldoorn, Den Helder,De Knipe, Ugchelen,  Leeuwarden, Zwartsluis, Hoorn, Wolvega, Havelte en Beilen ontmoeten hier elkaar en wisselen de laatste nieuwtjes uit. Rieteke en Wil zorgen voor de “human touch”. De ene gast aan tafel komt net terug van de stal Chiel van der Togt als de andere naar stal Sinie de Glee, Hans Bot of Jeroen Engwerda vertrekt. De duo- en trio formulieren worden routineus en met kennis van zaken ingevuld. De gesprekken  wisselen even makkelijk van onderwerp als de côte eventueel op de TV. Praktisch alle onderwerpen komen aan de orde. Van PvdA naar VVD is een peulenschilletje en ook de automerken worden met kennis van zaken bekritiseerd. De eenheid van opvatting over een correcte trio is echter ver te zoeken. Ieder heeft zijn eigen favoriet en onderbouwt dit met goede, steekhoudende argumenten.

Slechts een enkele keer – bij zeer warm weer – verplaatsen we ons werkterrein naar de reling van de baan. De afstand naar de loketten wordt dan wel een stuk groter en ook de bediening wordt lastiger. Zelfs het buitenland is kind aan tafel. Solvalla, Mariendorf en Vincennes  hebben geen geheimen voor ons. Herinneringen worden opgehaald aan ons gezamenlijk diner in Berlijn, waar de kelner halverwege het uitserveren van onze bestellingen wordt afgelost met alle nadelige gevolgen van dien. Een stamgast aan onze tafel heeft er een blijvende honger aan over gehouden. De Frankrijk specialisten informeren ons over de snelste route en de beste parkeerplaats (achter het restaurant) in Parijs. 

Na de laatste koers wordt vaak nagepraat met een choco-slagroom & een biertje. Regelmatig komt het voor dat de nog ovenverse en overgebleven broodjes aan deze Wolvega-tafel gratis worden rondgedeeld. De tafels om ons heen worden gereinigd en gestapeld, maar onze tafel wordt ontzien.

Heden, verleden en toekomst zijn ons even lief. Unaniem wordt iedereen als vanzelfsprekend in 2009 al Vriend van het Historisch Archief.
Vraag is nu hoe we de leemte in de ons bestaan kunnen opvullen. Vorige week stelt een aanschuiver spontaan voor de Wolvega tafel gemeenschappelijk aan te kopen en naar Groningen te verhuizen. Nu de tafel gratis is, lijkt het transport betaalbaar. Zoals het een hechte groep betaamt,  zijn de meningen verdeeld. De tafel moet blijven, maar waar, oh waar? We kunnen de tafel niet steeds op een imperiaal meesjouwen naar  Alkmaar, Wassenaar en de grasbanen? Goede raad is duur. Uiteindelijk brengt een vorige week ontvangen oud Gronings programma boekje van zondag 12 mei 1963 de doorslag. Lees even mee:

 

Vóór de kilvering

Vanwege de grasbaan (nog) geen last om de sintels terug te leggen. GRONINGEN opent op die dag in 1963 om half twee met de Hanover’s Pete-prijs voor paarden van 4 jaar en ouder, welke nog geen fl. 1.500 hebben verdiend. De afstand is “Twee maal de eindpaal” en fl. 700 voor de winnaar Allegheny VS met J. van Leeuwen vóór Zirkoon met Pier Kramer uit Nijland. Het officieel programma kost 45 cent met een mooie reclame voor café restaurant “De Kwinke” aan de Grote Markt, hoek Ebbingestraat. Met snelbuffet en niet zoals recent op het geopende Alkmaar met plastieke muntjes (tweemaal in de rij en wachten!). Voorzitter van de Harddraverij- en Renvereniging is Mr. S.J. Nijhoff. De alom bekende merrie Bromelia/1960 van Dunst uit Ologie Fried met J. Neef wint verrassend voor Bell Boy met Wagenaar Junior de Sterntje S-prijs. Helaas kwam mijn favoriet uit Zuidlaren Balero Prise van Stal Sprookjeshof met J.M. Lugies er niet aan te pas. In 1963 lig ik namelijk in de Jan Willem Friso kazerne te Zuidlaren.

Vanwege de naam “VIVAT DE ZWEETDRUPPEL” speelde ik voor twee gulden die dag de driejarige Zinia B van Double Six M uit Vivat, die niet veel gespeeld werd vanwege de cracks  Argonaut (2e) en Zwalper S (3e). Trainer en rijder K. Neef maakte mijn dag als dpl. Soldaat der 1e klasse  goed door een uitbetaling van 10 tegen 1. Voor de outsiders meld ik nog dat ook Blauwe Druif B/1960 van Spencer Hollandia een zoon is van eerdergenoemde Zweetdruppel.Het was daarna nog lang onrustig in de Groningse binnenstad. 

In tegenstelling tot de 1e koers ging de Wilster-prijs om half vijf met een prijzengeld van fl 1.700 (jazeker en dat in 1963!) niet over een afstand van 2x de eindpaal, maar TWEE MAAL DE BAAN.  De toen al 14-jarige Quicksilver S – nader adres overbodig -  won in 22 rond vóór Urdy Mars. Dus zeg maar: Junior voor Senior! Derde werd verrassend Vauban B met fokker/rijder Bolt.
De mooiste koers was de Vliegenvanger S-prijs met 16 starters. Helaas was Yna van Barke – niet te verwarren met onze crack Vita van Barke – geschrapt. Arjoles, van Parisien uit moeder Toekan S, won met de recent door Henri van Voorn zo aardig geïnterviewde ingenieur Oosting.  Vanwege de 2e aankomende X van Paula BH van eigenaresse mevrouw H. Bakker-Tuin, was de groepskoppel 1-3 bijna een melder. 

U begrijpt dat we na zo’n reeks herinneringen de WOLVEGA-tafel  gaan installeren in het Stadspark. Ons plan was deze tafel – voor een beter overzicht - op het middenterrein te plaatsen, maar artikel 4 van de in het officieel programma opgenomen algemene bepalingen der draverijen luidt: ‘Het is aan eenieder verboden zich op het middenterrein te bevinden….”. Toen ook nog bleek dat conform punt 3 van de algemene voorwaarden de Rijders zich niet in hun kleren tussen het publiek mogen vinden,werd het voor ons problematisch. Zonder kleren aan is het absoluut onmogelijk ballpoint, geld, krantje en trio’s mee te nemen. Ja, dan houdt het op, zelfs voor ons!
 

Groningen kilvert sinds mei 1964

Groningen heeft “iets” met de vrijdag.  Op vrijdagmiddag 1 mei 1964  werd de ultramoderne kunstbaan afgeleverd, nadat in het Stadspark eind 1963 – na de beëindiging van het drafseizoen -  de grasmat er netjes in rollen werd afgehaald. Volgens ooggetuigen bezat de sintelbaan toen ook zonder kilvers  een grote veerkracht en elasticiteit. De officiële opening met acht koersen was op 10 mei  1964 met onder meer de volgende cracks Athos Signal van Henk Houtman, Zéfa, Zampa van Papenhoef van de heer Kasbergen, Turdus Musica A met R. Hamming, YYV, Cherubijn BS met D. Bolwijn, Zypani van stal Hillegom en A Reine Kinley. Duindigt koerste eveneens op die dag!

Dit jaar ligt de gekilverde sintelbaan op Goede Vrijdag 2 mei 2010 (komende vrijdag)  weer gereed voor de seizoenstart. Helaas niet voor  Vigo Ricardo, die de hele winter door in training bleef en steeds in Nederland inschreef. Als dank wordt de merrie NU uitgeloot. Er gaat niets boven Groningen…. en letten de jongeren nog de invallende zomertijd?


 


 OP WEG NAAR 2020    

                                                   13 maart 2010                                             

                                Het is tijd om nieuwe wegen in te slaan en om de bakens te verzetten. Aanstaande zondag 14 maart wordt hopelijk de 1e stap gezet op weg naar een gezonde  Draf- & Rensport in Nederland. Ja, het wordt “a hell of a job”, maar het is de moeite waard.  In de Breeders’s Special 2010 wordt geschreven over  het MAAKBARE PAARD, maar ik zou graag de organisatie van onze sport een facelift willen geven om een maakbare en goed werkende organisatie structuur te creëren. Te meer daar de enigszins conservatieve heer Huiberts (niet klooien en klonen) en tot voor kort ook tegenstander van K.I., van mening is dat het paard het meest op een mens lijkt. U moet morgen op Duindigt maar eens goed kijken wie het meest op welk paard lijkt. Maar dit terzijde. Nu aandacht voor een drietal stappen.

1e STAP:

Een betere toekomst in 2020 begint met het zetten van een 1e stap in de goede richting. Duindigt morgen is gratis toegankelijk voor iedereen. Wie met de trein vanuit Groningen komt met in zijn hand het Boekenweekgeschenk reist gratis heen & terug. Zelfs mag U voor niks en niemendal zo lang parkeren als je wil. Een stap op weg naar een betere, stabiele,  toekomst voor de Paardensport.  Komende zondag de 14e maart komen niet alleen op Duindigt de dravers Vigo Ricardo/2003, Zanimede/2006 en Ysbrand Idzarda/2005 in de baan, maar komt ook de Ledenraad  bijeen om weer wat grip op de zaak te krijgen. Naar mijn mening blijft de directie van de NDR zich richten op één doel en wel het wachten op de Bewindvoerder. Mijn moeder zei altijd: “Zet niet alles op één paard”.  Nee, we moeten nu niet langer wachten en al op weg gaan. Op weg naar 2010.

2e STAP:

Negen juni 2010 is in tweeërlei opzicht een datum om te onthouden. Op 9 juni 2010 neemt de Bewindvoerder ontslag en zijn we verlost van een uursalaris van ruim € 400. Niet toevallig op dezelfde dag zijn de verkiezingen voor de 2e Kamer der Staten Generaal. Hierna moeten we met ons allen weer zelf de broek op houden. Zonder hulp en zonder bretels. Ideale datum voor het inrichten van een Ministerie van Draf- & Rensportzaken. In het geheim wordt momenteel bekeken of wellicht een apart Ministerie met bevoegdheden op het gebied van TOTO, Fiscale zaken,Opleiding & Bijscholing, Diervriendelijkheid, Subsidiering en Dopingcontrole de impasse binnen onze Sport  kan doorbreken.

Tijdens diverse informele besprekingen zijn de mogelijkheden onderzocht. Belangrijke voordelen zijn een betere verstandhouding en samenwerking met de andere Ministeries en het feit dat de Draf- & Rensport weer als betrouwbare gesprekspartner kan worden erkend. Bijkomende voordelen zijn o.a. dat de Bewindvoerder kan op- en uitstappen en dat de informatieverstrekking  aan fokkers, eigenaren, trainers en andere belanghebbenden op normale wijze mag plaatsvinden. Gelet op alle ervaringen in de afgelopen periode moet de formateur van het volgende Kabinet er voor zorgen dat de Draf- & Rensportzaken worden ondergebracht in een apart Ministerie.

Gegeven het feit dat de  Sport zo geweldig gedefragmenteerd  is en ook daadwerkelijk slecht functioneert, is er een Ministeriële Kracht nodig om de partijen bij elkaar te brengen. In mijn rapport en de diverse Betweters, die ik onlangs in kleine kring presenteerde, schetste ik de onderlinge afstemming, de coördinatie en mogelijke oplossingen bij de verzelfstandiging van Wolvega, Alkmaar, Groningen & Duindigt. In de praktijk blijkt dat de NDR noch de Minister van Justitie over voldoende kennis én bevoegdheden beschikken om echt in te grijpen in de lopende processen. De NDR claimt taken die ze aan de baanbesturen moet overlaten en de directies van de banen  ontberen voldoende management kennis. Aan de financiële verantwoordelijkheden  -  sluitende Begroting, tijdige Rekening & Verantwoording - worden bij zowel de NDR als de baanbesturen, geen inhoud gegeven. Een toekomstig Minister moet een koerswijziging - zowel in letterlijke als  figuurlijke zin – afdwingen. De vraag om dit nieuwe Ministerie heb ik heden neergelegd bij de formateur van een toekomstig kabinet. Job Cohen en Pechtold zijn op de hoogte. Wilders gaat akkoord mits de dravers geen gaas voor hun ogen en geen oogkleppen op hebben. Er moet een plan komen voor de toekomst van de Draf- & Rensport in Nederland op weg naar 2020. Dat vraagt centrale aandacht, die de taken van de NDR, de baanbesturen, SGR, B & W van Wassenaar en de afzonderlijke Ministeries van Justitie en Landbouw overstijgt. Op deze wijze kan aandacht gegeven worden aan  de juiste onderwerpen.

De taakomschrijving van dit Ministerschap  voor onze Sport onder leiding van een sterke man  is in concept gereed en wordt morgen  door de Ledenraad op Duindigt besproken. Nu Van Gaal is afgevallen, is dit wellicht een geschikte parttime functie voor Wouter Bos. Wim Huybers wordt gevraagd van deze 1e leider enkele actiefoto’s te maken.  Het Ministerie is een nuttig en noodzakelijk instrument om mensen, middelen en  expertise rond brandende kwesties te mobiliseren en  ruzies te beslechten. In het verleden was dikwijls sprake van belangenverstrengeling, partijdigheid (OVG  en Burgemeester van Wassenaar), onderlinge strijd tussen de makelaars van Rotterdam en Amsterdam), juridische onkunde, ontbrekende financiële ondersteuning,matig management en onbehoorlijk bestuur.

DRAVER & VOLBLOED HEBBEN OOK RECHTEN

Wij zijn trots op onze paarden en wellicht moet naast Trots op Nederland ook een Partij: ” Trots op Paarden (TOP)” in het leven worden geroepen.  Draver en volbloed hebben recht op een goed geleid bedrijf en persoonlijke verzorging. In de afgelopen periode is gebleken  dat de huidige gegroeide structuur en machtsverhoudingen hiervoor niet kan zorgen. Cruciale vraag is of de landelijke politiek iets aan het probleem wil doen? Met de kennis van nu en gebruikmakend van het voortschrijdend inzicht  moet het mogelijk zijn de handen ineen te slaan. U als kiezer heeft nu de kans hierin verandering te brengen. Zó doorgaan kan niet!  Er wordt een spel gespeeld. Macht en prestige mogen niet zegevieren.

3e STAP

De uitgifte van aandelen Wolvega en Duindigt zou een goede stap kunnen zijn. In mijn plan B komen de banen Duindigt en Wolvega ieder apart te staan en moeten ieder met grote mate van zelfstandigheid gaan functioneren. Het heeft geen zin om om te kijken in wrok. Vergeet het verleden – dáár zorgt het Museum wel voor! – en richt je op een financieel gezonde en realiseerbare Draf- & Rensport. Zorg voor spreiding van macht door uitgifte van aandelen Duindigt en Wolvega ad € 500.Iedereen is dan in de gelegenheid minimaal een aandeel aan te schaffen. Uiteraard wordt maximale aandacht geschonken aan beperking van de kosten door inzet van vrijwilligers.

ROEP OM VAN GAAL

    2 maart 2010 

Ook  aanstaande zaterdag 6 maart 2010 wordt er niet gekoerst. Mijn trainers worden knap  neerslachtig geworden door dit uitstel, de sneeuw, vorst en rondjes lopen in de molen.  Hopelijk blijven hun armspieren door het vele sneeuwruimen  in vorm. De paarden  vervelen  zich geen moment. Ze beheersen dank zij  mij allemaal het bamzaaien en dat is nooit weg. De dravers hebben we door longeren, vitaminen, het Tv-programma Dieren Manieren, worteltjes en oude video’s van de laatste 5 Derby’s  bij de les kunnen houden. Ze zijn gezond en dat belooft veel voor de zomermaanden. Nu de sneeuwklokjes en de krokussen opkomen, de onzelieveheersbeestjes de tuin onveilig maken, de CROCUS-vakantie voorbij is en Jan Peter de laatste  folders uitvent, komt mét de lente het geluid van dravende viervoeters.   Maar ja, wanneer valt de lente dit jaar? 

ROEPEN:

Na de verkeerde wissel en de matige resultaten van Rusland zijn bij de sluiting van de Olympische Spelen met name de coaches gehuldigd. Maar weet dan dat de coaches zonder de topsporters niet gehuldigd kunnen worden en weet ook dat de NDR directie zonder eigenaren en trainers geen bestaansrecht heeft. Geen informatie verschaffen noch leiding geven is dodelijk, hoe lief  een opgeladen mobieltje ook bedoeld mag zijn. De NDR wordt geleid door de bewindvoerder, de stilte, de waan van de dag, geruchten en wilde plannen. Dat leidt tot vergaderingen in diverse eetgelegenheden als restaurant Frederikstraat te Den Haag, nabij de kraamkliniek Frankenslag,  Hotel van der Valk, Freonskip te Blauwhuis, De Witte Bergen VDRP, het Hilton Hotel , Hotel Noordwijk, Hotel Tjaarda en bar- café  ’t Geveltje te Schagen.   Zowel in deze tenten als in de wandelgangen  klinkt de roep om een sterke man steeds luider .
Namen als Louis, Guus Hiddink, Dick Advocaat en Mario circuleren. Voorgesteld wordt om door middel van verkiezingen een nieuwe NDR-leider te benoemen. De 1e kontakten met Louis van Gaal schijnen gelegd te zijn. Helaas zagen U en ik een valse noot na de wedstrijd Nürnberg-Bayern München (1-1), waarbij Van Gaal  met schuim op de mond door het lint ging bij een onschuldige vraag van een Tv-reporter. Zodoende is de roep om Van Gaal weer wat gaan liggen.

 Leiding geven aan de NDR vraagt talenten. Niet in het minst op het gebied van coachen, overleg, de contracten (Frans is niet voldoende!) en contacten met de media . Zoals U allen weet loopt het bij de NDR niet van een leien dakje. Zonder gedegen overleg worden de programma’s op basis van achterhaalde gegevens gepubliceerd. Zes koersen in 10 dagen en in vier koersen met Pasen. Zo wordt Goede Vrijdag te Groningen een Black Friday en ontbreekt de tijd om eieren te rapen. Alle koersen staan genoteerd voor € 880 prijzengeld.  Niemand – met uitzondering van Groningen - heeft ook maar één sponsor kunnen vinden in de afgelopen maanden. Wat doen de baanbesturen die zo afgeven op de NDR? Oplossingen blijken nieuwe problemen op te roepen en contracten blijken wurgcontracten te zijn. Coachen en leidinggeven blijken moeilijker te zijn dan je denkt. Het Kabinet Balkenende is gevallen. JanPeter is niet de sterke man.  Ook de Nederlandse Draf- & Rensport zit  al vele jaren in zwaar weer. Bestuur na bestuur heeft zijn tanden stuk gebeten op de weerbarstige  materie.  De NDR heeft zich teruggetrokken  in retraite in een stiltecentrum  vlak bij Valkenburg (Zuid Holland), maar moet wel vóór 9 juni  dé oplossing bedenken. Niet alleen op 3 maart, maar ook op 9 juni zijn er verkiezingen. Één ding is duidelijk. Zonder betrokkenheid van de achterban gaat dat never nooit lukken. De wijze waarop tot heden de eigenaren geïnformeerd zijn, is bedroevend. De VDRP ontbeert richtingsgevoel. Deze  Vereniging geeft in een Buitengewone Ledenvergadering een loze verklaring af. Dat is schrikken! Dat heet slagvaardig handelen. In plaats van tijdig de koersbanen en de overige plaatsen te publiceren waar dagelijks getraind kan worden, wachten ze tot de vorst uit de grond en de sneeuw uit de lucht is. Naar alternatieve trainingsmethoden en trainingsmogelijkheden worden niet gezocht. Ik lees niets over intensief overleg met de baanbesturen en eigenaren. In Sankt Mauritz wordt  gedraafd op sneeuw.  

Overleg leidt tot nieuwe ruzies en eigenaren haken af. De fokker legt zijn sperma nog een jaartje in de vrieskist en wacht op betere tijden. Alom kommer en kwel.  Ik en de kort gelden overleden Jan Pen zijn  van mening dat de draf- & rensport  recht op steun heeft van de Overheid, uiteraard onder stringente voorwaarden. Dat heet tegenwoordig geleide markteconomie. De Sport moet zijn eigen broek ophouden, maar de Overheid heeft de plicht in de voorwaarde scheppende sfeer (totocontract en hoogte inhoudingpercentage) het noodzakelijke te doen. Zolang de Overheid vanwege haar slechte ervaringen met onze  Sport afzijdig blijft, moeten wij zelf orde op zaken stellen. Pas dan kunnen we met enige kans op succes het overleg met de Overheid  heropenen. In deze tussenliggende periode moet de Draf- & Rensport goed geleid en gereorganiseerd worden.   De vraag is echter wie hiervoor de meest aangewezen persoon is. Advocaten hebben we al genoeg, dus ik stel voor de Hagenaar Dick Advocaat in België te laten zitten.  In het wedkantoor te Schagen wordt nog steeds een andere naam geroepen:        

DE ROEP OM LOUIS VAN GAAL: 

Schagen roept: Van Gaal for president-director Horse Racing Holland. De laatste weken klinkt ook elders de roep om Van Gaal steeds luider. Hij en alleen hij is ons beste Paard van stal. Persoonlijk denk ik dat hij samen met Eric Viscaal als financieel directeur NDR het verschil kan maken. Ik dacht nog even aan Foppe de Haan, maar zijn Fries accent verraadt hem als aanhanger van Wolvega. O.k Van Gaal is ook een gok want een goed trainer-coach is niet per definitie een top adviseur en manager. Maar Louis is een raspaardje, vol van zijn eigen gelijk. Daarnaast heeft deze coach ervaring met de Pers en domme vragen.  Louis volgt zijn eigen weg. Zijn optreden als coach van het Nederlands elftal  was niet indrukwekkend, maar dat lag volgens Van Gaal niet aan hem. Uiteraard niet, want het was de schuld van de media. Hoewel….. hij kan in de praktijk niet tegen domme vragen en dat zal zeker de discussie op het Nakoersen Forum niet bevorderen! In de wirwar van belangen binnen onze Sport is het praktisch onmogelijk iedereen op één lijn te krijgen. Van Gaal is de man die iedereen – eigenaar, trainer en fokker – op de middenlijn kan krijgen. Deze coach kan de spelers in het spel enthousiast maken voor een gemeenschappelijk doel.  

Hints: 

Persoonlijk heb ik liever Truus dan Louis in de directie, maar dat schijnt niet te kunnen. Je moet namelijk goed zijn in verbale  en non-verbale communicatie. Dat is een functie-eis. Ervaring als trainer langs de lijn die zijn middenvoor in het strafschopgebied duidelijk en goed verstaanbaar aangeeft in welke hoek de pinantie moet is noodzakelijk. Zeg maar een 2e Bertus Riem, die de jockey’s in de bovenbocht tot de orde riep. Ook moet je beschikken over een uitgebreide gebarentaal, die voor vele mensen nog knap lastig is. Ook van Gaal heeft dikwijls langs de lijn last van een “Seitensprunge”  die nu nog zijn hamstring irriteert. Na 7 jaar “HINTS” kijken op de KRO kan ik melden dat ik altijd het juiste woord, de juiste zin en het juiste gezegde  kan uitbeelden. Enthousiast niet spreken is mijn sterkste punt. Een leider moet zijn mensen  coachen en opdrachten versimpelen zodat iedereen het snapt. Simplificatie van de werkelijkheid is een 1e vereiste om als leider te slagen.

In tijden van tegenspoed en  reorganisaties wordt de roep om een sterke man sterker. De Oostenrijkse trainer Ernst Happel zei bij Feyenoord al: “Geen geloel”.  Geen woorden maar daden. Helaas  gaat zo’n sterke man de discussie uit de weg  want hij heeft weinig te vertellen. Dikwijls ruziet de sterke man met de Pers, die vraagt naar het waarom. De leider is zo overtuigt van zijn eigen gelijk dat het snel leidt tot zelf ingenomenheid. Ook het salaris, de vakantie-uitkering en last but not least de bonussen, die geheim gehouden moeten worden,  zijn vaak struikelblokken. Ook het feit dat Louis van Gaal – net als Mutatuli (“ik heb veel geleden”) en Willem Elschot (“ Lijmen dat linkerbeen”) een biografie geschreven heeft, werkt binnen de Draf- & Rensport niet in zijn voordeel. Zo’n manager roept opgepopte verwachtingen op, die nooit waargemaakt kunnen worden. Daarom is een zekere terughoudendheid op zijn plaats. U begrijpt dat zo’n Algemeen Directeur van het Draf- & Renwezen niet zit te wachten op inspraak, overleg, open lijnen, discussie, informatie uitwisseling en zo’n moeilijk woord als tweezijdige communicatie. Hij heeft gelijk, punt uit! Zo’n Directeur is wel voor eenzijdige communicatie  en toevallig is dat nu net géén communicatie!  In een eerdere  Betweter schreef ik al dat hiervoor gewaakt moet worden.

Louis van Gaal noch Guus Hiddink is een oplossing (panacee) voor alle kwalen. Leiding geven aan onze Sport vraagt overleg, geduld, duidelijke maatregelen en regelmatig informatie verstrekken over financiën, plannen en acties aan alle betrokkenen. We zoeken dus een man die zoiets voor elkaar krijgt en toch bescheiden blijft. Van Gaal is bekwaam, zeer bekwaam, maar je kan niet zeggen dat hij bescheiden is. Kort geleden luisterde ik het volgende gesprek af in de Sint Petrus Kerk in Nieuw Den Helder: God vraagt aan Louis van Gaal: “Wat gelooft U?” .  “Ik  geloof”  zegt  Van Gaal “dat U in mijn stoel zit”.


Louis van Gaal.


 


HOE GELUKKIG IS ONS PAARD?             

op de 13e februari  2010

Een goede en dierwaardige behandeling van het paard is belangrijk, maar ik maak me ongerust  over het wellicht goed bedoelde onderzoek van het Ministerie van LNV.  Ik weet niet wat de afkorting LNV betekent, maar mijn buurman - een bollenkweker van huis uit – zegt dat de V voor Veeteelt staat. Dit Ministerie heeft zich in het verleden  onder leiding van Fons van der Stee, 1e steen van Schaesberg in 1979, Gerrit Braks met zijn totobeschikking in 1983 en Jozias van Aartsen in 1995 – met weinig succes – bemoeid met de Draf- & Rensport. Helaas blijkt het ZONDER Landbouw en de Overheid ook niet te lukken! Nu heeft LNV zijn belangstelling verplaatst naar het PAARD en ik houd mijn hart vast. Het gaat om een Nationaal onderzoek naar het Welzijn van het Paard in Nederland. Aangezien ik tussen de Draf- & Rensport boeken geboren ben in het Haagsche Bezuidenhout – op een steenworp van Horse Racing Duindigt - ben ik de uitgelezen persoon om aan dit onderzoek deel te nemen. Te meer daar ik weinig vertrouwen heb in de werkwijze en in het meetinstrumentarium.

Het meetinstrument moet het Welbevinden van de draver & volbloed nauwkeurig én betrouwbaar meten.  De komende weken bezoeken de studenten 150 stallen. In de wandelgangen van Nijeholtwolde worden de namen genoemd van Oranjewoud, Wolvega, Chaam,  Duindigt, Biddinghuizen, Groningen, Nootdorp,Soest, Hilversum, Schagerbrug en Eenrum.

De Paardenwelzijnsmonitor wordt in handen gegeven van dierengeneeskundige studenten van de Universiteit Utrecht. Deze aankomende deskundologen doen zo breed mogelijke onderzoekjes waarbij de stal wordt onderzocht op comfort, veiligheid en klimaat. Helaas zijn ze vergeten het instrumentarium te meten. Kan gebeuren. Ook paarden worden onderzocht, waarbij hun ogen, oren, gebit, achterhand  en hoeven worden geïnspecteerd. De studenten blijven een hele dag in elke stal om zo een goede indruk te krijgen. Hoofdonderzoeker is Kathelijne Visser van het Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Volgens haar zijn de meningen verdeeld over het Welzijn van paarden in Nederland. Doel van het onderzoek is een overzicht te geven van de gemiddelde toestand van het paard, een objectieve standaard, waarmee we gericht kunnen adviseren.

ADVIES

Op verzoek van Kathalijne heb ik mijn gedegen advies op schrift gesteld. Hierbij wijs ik erop dat een breed onderzoek zich niet mag beperken tot het paard maar dat ook omgevingsfactoren zoals de zweep, het koersen met niet volgroeide tweejarigen,de dierenartsen, de trainers, de rijders, de smid  en het draverij comité bij het onderzoeken dienen te worden betrokken.

Persoonlijk heb ik gisteren mijn Zweedse fokmerrie Miss Cindy/1990 van Count’s Pride geïnterviewd,  gepolitoerd en gemonitoord in Wolsum, gemeente Blauwhuis. Met haar bijna 20 jaren beschikt zij over ruime ervaring en een reeks kinderen. Hoewel zij als steekproef niet representatief is , kunnen haar antwoorden een bijdrage leveren aan het onderzoek. Als allochtoon heeft Miss Cindy nog steeds veel moeite met inburgeren. Met name de Friese taal speelt haar parten en heeft haar welzijn beperkt. Gelukkig geven haar kinderen veel voldoening. Met name Thor Companion  (van Incredible Crafts), die bij Engwerda vloeiend Fries en draven leerde, wist van de hoed en de rand. Mijn voorstel om bij goed gedrag het aantal inspecties in de stallen te beperken heeft de instemming van LNV. Ik heb aandacht gevraagd voor een goede en gevarieerde voeding. De inspectiedienst van de Dierenbescherming tekende terecht onlangs aan dat eierkoeken en gehaktballen niet de geëigende voeding is voor een paard. Ten slotte heb ik een lans gebroken om met name de volbloeds & dravers op rust in de gelegenheid te stellen de Olympische Winterspelen in Vancouver te kunnen volgen. Afleiding in deze koersloze periode is dringend gewenst en draagt bij aan het Welzijn van de gemiddelde toestand van het paard.

In de volgende Betweter van begin maart  zal de steeds  luider klinkende  en groeiende  “ROEP OM VAN GAAL “  aan de kaak worden gesteld.


   HET EERSTE NIEUWS UIT ALKMAAR    
     
   9 februari  2010

 

Op  de terugweg van het Column festival in Amsterdam, waar ik als BETWETER een voordracht hield in aanwezigheid van S. Montag alias Henk Hofland, stap ik uit op station Alkmaar. Het is waterkoud, maar de sneeuw  is uit de lucht. In deze koersloze periode ben ik benieuwd  naar de vorderingen op het drafcentrum Alkmaar. Via het ziekenhuis, het Alkmaarder Hout en de volledig verdwenen oude AZ (nu BUKO) stadion bereik ik na een stief kwartiertje en een blaar de ingang van Paardensport Vereniging PSV “Vooruit”.  Het terrein – dat aanvankelijk een grasterrein was van 500 meter bij 15 meter - dateert van 1914 en is aangelegd rondom het voetbalveld. De 1e koers is verreden op  21 mei 1914, bijna 96 jaar geleden….. 

 Vandaag ligt het stallenterrein, de sintelbaan en het voetbalveld er verlaten bij. Geen draver te zien, nergens niet, zelfs niet op de baan. Goede herinneringen heb ik aan 1 juni 2009 toen  Watch Fame B, met op de sulky Sinie de Glee, hier nog  overtuigend op fotofinish de Autobedrijf Bertus Beets-prijs won . Mijn slechte herinneringen hierbij zijn dat de 1e prijs nog steeds niet uitbetaald is. Gelukkig mochten we de rode paardendeken houden. De boxen bedoel ik. 

Ik drentel het stalterrein op en zie dat ook hier de sneeuw en het ijs, die de bouw wekenlang vertraagden, inderdaad weg zijn. In de verte hoor ik vrachtwagens en werklui bezig. Bijna gedachteloos loop ik richting Totohal, maar wordt gestuit door in aanbouw zijnde houten stallen. Het dak zit er nog niet op maar ik tel al ruimte voor 24 boxen. Deze  stallen liggen achter het BusinessClub tentje. Dat ziet er goed uit.
Ineens ruik ik weer de paarden en hoor hoefgekletter. Slaat de dementie toe? Voorzichtig en aarzelend  loop ik richting drafbaan en ruik nu zelfs de verse koffie. Gelukkig berust  deze waarneming op de werkelijkheid. De geur komt uit de BusinessClub die tot wedkantoor is omgebouwd . Ik tel negen bezoekers.
De reling langs de baan is verwijderd en vervangen door opstaande betonnen platen. De rechterstoel ziet er ongewijzigd slordig uit, maar daarachter verschijnen de contouren van een NIEUW ALKMAAR. Op  tribune leggen  twee mannen zonder hoogtevrees  de laatste hand aan het dak. Dáár wordt gewerkt aan de toekomst. Dé verrassing zie ik aan de achterzijde van de tribune waar een prachtige glaswand wordt aangelegd. Zo te zien gedeeltelijk over de oude Totohal heen, maar dat zal ik nog even navragen bij C.A. de Groot & Fred de Zoete. Nieuwsgierig  inspecteer ik nu het hele terrein. Achter de hal staan diverse bedrijfswagens. Ik herken de vrachtwagen van Bruinenwold van de Haulerweg uit Wolvega  en denk terug aan 17 september 1917 toen een 800 meter draverij op het land van Mulder aan de Haulerlerweg te Wolvega werd gehouden. Dit kan toch geen toeval zijn? In het verre verleden werd elk jaar in Wolvega op Kermisvrijdag een kortebaandraverij  gehouden.

 
Bouwbedrijf Kuyper & Zoon te Alkmaar werkt zij aan zij met Vreeker Schilderwerken en Besseling Installaties aan de wederopbouw. Een montagebedrijf is druk bezig met de beplatingen en holle geluiden worden uitgestrooid over de drafbaan.
Ik loop aan de baanzijde de tribunetrappen op en ontwaar boven in het midden een serie lappen doeken in een onbestemde kleur. Het is niet het roze van Prix d ‘Amerique winnaar Oyonnax/2002 van In Love With You en ook niet het rood van stal Amsterdam. Het lijkt of beeldend kunstenaar Christo langs geweest is, want de doeken zijn prachtig gedrapeerd.  U kent Christo wel aan zijn kunstzinnige strategie om bouwwerken met doek te bekleden. Het inpakken van een gebouw gebeurde al met de Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn-Mariendorf. Ik wist niet dat Fred de Zoete – overigens geen familie van Piet de Zoete die nog bij ADO voetbalde – kunstzinnig aangelegd is. Zo ontdek ik dat vernieuwingen het beste in de mensen naar boven halen. 

Gelukkig heb ik mijn nieuwe foto camera en gebruiksaanwijzing meegenomen. Speurend kijk ik rond naar een goede uitgangspositie om U lezers een goede indruk te kunnen geven van dit Kunstwerk met een grote K  en de naderende opening. Het is goed  om vooruit te kijken en niet om te zien in wrok. Door een opening in het hoge hekwerk sluip ik via  de achterzijde van de tribune het gereed zijnde dak op, waar de werklui even een plas zijn gaan doen. Het mooie uitzicht over de werkzaamheden en de baan ontroert me zo dat de camera uit mijn handen glipt en in de diepte verdwijnt. Zodoende mist u hier enkele unieke overzichtfoto’s en een foto van Christo’s laatste kunstwerk. Wim Huybers zei het al : “Fotograferen is een VAK”.  U zult dus nog even moeten wachten. 

De planning is om op 2e Paasdag 2010 na een tweetal proefstarts het drafcentrum Alkmaar te heropenen, mits de vorst uit de grond  is. Na onderzoek blijkt dat 1e Paasdag dit jaar op een zondag valt en dus valt de opening van Alkmaar IJS & WEDER dienende op een maandag en wel op VIJF APRIL.


 


 WINTERSLAAP & SUPERTICKETZ

               22 januari 2010

 

Als de dagen kouder worden en de nachten lang duren  moet een strategie worden bedacht om te overleven. Zowel de warm- als koudbloedigen treffen hun maatregelen.  Mijn interlockje van Jansen & Tilanes en mijn brandewijntje met suiker houden mijn inborst warm. Mijn schaatsen hangen ingevet boven de open haard en zien er sportief uit. Mijn ogen vallen dicht. De kat nestelt zich snorrend op mijn buik en mijn D&R-krantje met een voorbeschouwing op de PdA en de Russelmania valt op de grond. Mijn goede voornemens zijn dromen geworden. Wel hoor ik nog net op de radio over de 20% bijtellingsregeling.  Waarschijnlijk het 1e gepubliceerde prijzen plan  van de NDR directie voor de wederopstanding van de Draf- & Rensport. Helaas is het een zinsbegoocheling, een hallucinatie. Werkelijk iedereen slaapt. De sneeuw en een temperatuur van even onder nul zorgen voor veel lusteloosheid en traagheid. Rust alom.

De inertie van Jan Peter Balkenende is hiervan een stuitend en sluitend voorbeeld. Pro Rail draait de wisselverwarming uit en heel Nederland staat stil, met uitzondering van de heer Mensink.  Alleen de Bewindvoerder schrijft zijn  declaraties uit, die in 2021 door vertraagde accountantscontrole in het kader van de openbaarheid van bestuur veel opzien baren.  Hans is voornemens op dit onderwerp te promoveren en Steven de Jong schrijft nu al aan het script voor een documentaire met Harry Engels & de Bengels in de hoofdrol. De trainers sluiten zich op in hun winterverblijven en wachten daar de lente af. De paarden staan fris en fruitig  in hun boxen en mogen er niet uit. Friesland is ingesneeuwd. De chauffeurs kaarten met handschoenen aan in hun bushokjes en in België staken de werknemers van alle bierbrouwerijen. Jupiler is nergens meer te krijgen. Het trio Roos & Ter Borgh & Jan van Rossum (waar-is-tie?) doden hun tijd met het lezen van het magazine “DE MOOISTE MOMENTEN VAN 1987”. In dit blad lezen we o.a. over  sponsor Ladbroke die Anton Geesink inhuurt en over Joop Schoonderwoerd van  Fortuna Hoeve die besluit zijn dek- en veulengelden te verlagen voor 1988 vanwege de financiële situatie. Onze huidige dekhengstenhouders  beraden zich nog tijdens hun winterslaap van 2010! Jongens, wakker worden. Diverse sites hebben hun deuren gesloten of melden  nog het laatste nieuws van 21 september 2009. Over nieuws gesproken. De site van de BusinessClub Duindigt ligt eruit, maar Nakoersen meldt de site nog steeds prominent. De site van Wolvega meldt dat de koersen op 9 januari 2010 zijn geannuleerd en ik dacht nog wel dat 16 en 23 januari geannuleerd waren. Wakker worden, jongens!

 RUNNERSZZZZZZZZ…

“Sensatie, actie, snelheid, passie en vooral winnen”. Dát zijn de welkomstwoorden van Runnersz.  Op dinsdagavond 19 januari 2010 om 19.40 uur begint plotseling de winterslaap van  deze jongens.NL.  Mijn om 19.48 uur geplaatste weddenschappen in Zweden worden toch nog geaccepteerd én geplaatst. Het geld wordt afgeschreven door RunnerZ en ik ga genieten van de koers. Wie schetst de verbazing van mij en mijn draver  als toch NIET tot uitbetaling wordt overgegaan. Een koppeltje van €  45,49 wordt diverse malen door mijn neus geboord.  Dat noemt SGR nu een Superticketz!! Zo wordt wedden wel een erg grote gok. Jullie zien het. Werkelijk iedereen slaapt  RunnersZzzzzzzz……….. welterusten. 

De reactie van SGR luidt: ”Internet is getroffen door een grote storing waardoor er geen koersen gespeeld konden worden. Dit incident deed zich voor van ongeveer 19.40 tot 21.00 uur. Gedurende deze periode konden er geen weddenschappen aangenomen worden. Wanneer er via het internet een weddenschap ingevuld werd, kreeg u de melding ’weddenschap wordt aangeboden aan totalisator’. Toen rond 21.00 uur de problemen verhopen waren en de weddenschappen alsnog naar de totalisator gestuurd werden kreeg u de melding  ‘wedden gesloten ‘ en uw inleg werd teruggestort`.
Raar,  wel om 19.48 mijn weddenschap accepteren en geld afschrijven en om 21.04,  ná de koers, melden dat er storing is. Ik meen dat men geen weddenschappen dient te aanvaarden bij storing dus om 19.40 uur. Hun bedrijfsrisico wordt zo slim afgewend op de individuele wedder. Wanneer ik mijn saldo terugstort op mijn eigen girorekening (die ook de stortingen verricht!) , bericht SGR dat ik , ondanks mijn geheime gebruikersnaam en wachtwoord,  eerst mijn legitimatiebewijs moet insturen. Ook dit staat zeker in de kleine lettertjes.  Ik ga maar weer wedden met mijn buurman om een Jupilerpilsje. Wedden dat wij dat leuker vinden?


 


PRO OF CONTRA?       

          9 januari 2010

Ook gister geen koersen op Wolvega. Niet alleen de crisis maar ook Koning Winter slaat toe met tien graden onder nul en snijdende wind. Mijn moeder heeft wollen wanten en een extra lange onderbroek op de breipennen gezet. Met haar tempo verwacht ik de handschoenen aan te kunnen doen bij de seizoensopening van Duindigt op zondag 21 maart: 1e start om half twee. Deze koersloze periode vergt het uiterste  van mij en de  koersliefhebbers en hun geduld. In zo’n situatie is een extra ingelaste Betweter nooit weg. Het lange wachten tot de eerstvolgende start op Wolvega moet overbrugd worden. Sneeuwballen gooien verveelt snel en van mijn hoge Noren krijg ik kramp in mijn kuiten. Ik kan me voorstellen dat Erben Wennemars – niet te verwarren met de gelijknamige crack Wennemars, record 1.15.8a  - 1/10e van een seconde langzamer schaatst om niet met deze kou naar de Olympische Winter Spelen te moeten.  Zou Erben met zijn talenten  als goed sporter en analyticus niet de juiste man zijn om de Draf- Rensportliefhebbers bijeen te krijgen? Voor U het weet draven de paarden – met Wennemars hulp - weer op de piste. 

U zult het niet geloven maar ook ik heb goede voornemens voor het jaar 2010. Ik blijf in Den Helder wonen hoewel deze stad aan het Marsdiep met één zonne-uur verslagen is voor de 1e plaats. Met mijn zonnige humeur moet ik dat kunnen overleven.

De voornemens voor 2010: de Betweters zullen opvallen door hun milde toon en opbouwende bijzinnen. Te lange teksten worden verbrand. Forumleden, die het beste van  zichzelf op het Forum tentoonspreiden, worden met liefde bejegend. Een DT meer of minder moet kunnen. Een lange IJ in plaats van een kort eitje doet geen afbreuk aan hun kernboodschap. Naar Bestuurs- en Jaarvergaderingen ga ik komend jaar niet meer. Commentaar leveren op een crisis laat ik vanaf nu aan deskundigen over. Ik houd me ook verre van Groningse, Friesche en Haagsche opstanden.  Ik ga me richten op de core business: de PAARDEN. Daar draait het tenslotte om! Bijkomend voordeel is dat de dravers en volbloeds veel minder zeuren dan mensen en minder last hebben van de kou. Zij beschikken over meer communicatieve vaardigheiden  dan diverse Bestuurders.  

PRO
Ik kies voor mijn paarden. Zij geven mij plezier en voldoening, ook al springen ze wel  eens weg tussen start en finish. De door mij gekozen dravers zijn geen hoogvliegers. Mijn verwachtingen zijn altijd hoger dan de werkelijkheid. In mijn dromen zie ik  elke jaarling de Derby winnen. In de praktijk komen ze wat later tot persoonlijke ontplooiing en blijven  te lang speels. Waarschijnlijk hebben zij die houding van mij overgenomen en wie ben ik dan om dit de paarden kwalijk te nemen.

 

CONTRA
Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik en mijn Zoon vaak TEGEN  zijn en dat werkt contraproductief. Tegen iets zijn is wel makkelijk want je hoeft niet de argumenten pro en contra op een rijtje te zetten. Maar dat keert zich de laatste tijd tegen mij en daar ben ik natuurlijk niet voor. Zodoende ben ik nu  PRO. Geen Pro-vo maar vóór de paarden. 

PRO Roodnoot

De 1e PRO-gevoelens en verschijnselen vertoonden zich al op 5 oktober 2007 en kwamen aan het licht tijdens de UNITROT veiling. Voor ik het in de gaten had was ik de trotse eigenaar van de zoon van PRO Roodnoot , winsom € 11.827 en een Gronings record van 1.17.4a. Zanimede was en is een prachtige hengst, geboren op 15 mei 2006. Voor de beginnende lezertjes en buitenstaanders kan ik nog melden dat de grootmoeder van Pro Roodnoot UNIE LOE heet. Verder commentaar overbodig. Bij de start van het Milleneum was Pro Roodnoot tot plezier van de trainer en zijn eigenaar de heer A. Ausma uit Norg  aan het werk bij Bas Crébas in Emmeloord.  De moeder van Pro Roodnoot is Heidi H, die weer een halfzus is van Kathy H, de moeder van Axel Rose (zie mijn vorige Betweter, waarop mijn trainer schamper opmerkte dat de hengst een merrie schijnt te zijn). Kunt U het nog volgen?  Ik niet meer. Ik moest de tekst driemaal teruglezen en dat schiet niet echt op. Wanneer ik U nog meldt dat Pro Roodnoot op 23 augustus 2003 gereden werd door de leerling pikeur Frank Crébas en een keurige 13e plaats bereikte, dan begrijpt u mijn PRO-gevoelens. Ik ga me vanaf nu richten op de paarden. De planning is dat Zanimede zijn 1e zege gaat pakken op 21 maart 2010, wanneer Duindigt feestelijk haar poorten heropent. Ik heb mijn trainer al geïnformeerd en de planning is op een haar na gereed. Ik zoek alleen nog een grote sponsor om deze koers voor beginnende talenten van vier jaar of ouder te sponsoren. Misschien een idee voor Nakoersen.NL? Ik ben voor. Ik bedoel: “ik ben PRO”.

Tip uit de Noorse stal: U kunt  dit weekend naar een andere Boko kijken en wel naar de Noorse  Hãvard Bokko die in Hamar deelneemt aan de Europese Kampioenschappen Allround Schaatsen.

 
Van harte gefeliciteerd! Het wordt een mooi jaar

                       3 januari  2010

 Alle dravers en volbloeds feliciteer ik van harte met hun verjaardag. Nog vele gezonde en sportieve jaren op diervriendelijke banen, vergezeld door diervriendelijke trainers. Wel weer een jaar ouder en hopelijk sneller. Persoonlijk vind ik het een goed idee om iedereen op 1 januari te laten verjaren. Je wenst elkaar een Zalig Nieuwjaar, wisselt de cadeaus uit  en klaar is Kees. Geen gezeur het hele jaar door met verjaarskalenders op de WC, vergeten (schoon)moeders en zeurende kinderen met een verkeerd computerspel. Natuurlijk, het is even schrikken: een jaar ouder. Mijn veulen is afgelopen vrijdag één jaar geworden, mijn jaarling moet in oktober naar de Grote School en in training. Mijn tweejarige is vanaf heden drie en moet aan de bak ter voorbereiding op de Derby. Het wordt een cruciaal jaar voor de dravers en volbloeds, maar ook voor vele anderen: publiek, Wolvega, trainer, Duindigt, Nakoersen, eigenaar, jockey en  pony!  Dat was 2009 ook al. Het wordt alweer een jaar van de waarheid. De politiek moet snel actie nemen en alle beperkende maatregelen afschaffen. Een goed gesprek met JanPeter, Guusje, Ernst,Geert, Rita,Charly Aptroot, JanHein, B&W van Wassenaar en Wouter lijkt dringend noodzakelijk.  Mét steun van de politiek redden we het.  Genietend van de paarden kunnen we de concurrentie met de Staatsloterij, Bingo- en Kraslot best aan. Met onze mooie viervoeter en met enkele miljoenen van Wouter Bos en verruimende maatregelen van Hirsch Ballin gaat het lukken en hoef ik geen Duits, Frans of Zweeds te leren. Het wordt dan een mooi jaar!

2009 was me het jaartje wel. Wat een kommer en kwel! Of om de woorden van Jan Smit aan te halen: “Een Stilte in de Storm”.  Maar ook binnen de Draf- & Rensport alom stilte. Geen plan, geen beleid en geen toekomst. Steeds uitstel van informatie en na het uitstel  nietszeggende mededelingen zoals bijvoorbeeld: “de Bewindvoerder is aan het bewind, wij overleggen, we zoeken naar geld, we maken pas plannen als alles opgelost is, etc. Ik zoek al jaren naar geld, maar er zit weinig schot in mijn zaak.  

Hoewel IJsland op de valreep het geld lijkt terug te storten op ons spaarbankboekje, indien de volksraadpleging voor mij positief verloopt, moest ik oudejaarsdag nog mijn zwart gestalde geld uit België terughalen. Door natte sneeuw, opvriezende weggedeelten, aanzwellende dooi en ijzel was ik pas om 12 uur in Baarle Nassau. Met voldoende cash trainingsgeld voor het 1e kwartaal van 2010 aanvaardde ik  - na  aankoop van Belgische frieten en een voorraad Vlaamse bonbons - de terugweg.  Wat ben ik blij dat 2009 voorbij is. Het is een verloren jaar. Sorry dat ik het zeg. Een jaar om snel te vergeten!  Daarnaast bereikte het  aantal faillissementen een recordhoogte van 8.017  en dan tel ik het bijna faillissement en ingezette schuldsanering van de Draf- & Rensport nog niet mee. Mijn autokrabber maakte  de hele week overuren en mijn sneeuwschuiver staat in de voortuin stand-by onder de rododendron. Twee blauwe plekken en een ontvelde elleboog houd ik over aan een schaatspoging. Klasse, wat een jaar. Als klap op de vuurpijl is gisterenmorgen  vroeg om 00.27 uur mijn vuurwerk  door de wakkere Helderse politie  in beslag genomen. Over kort lontje gesproken.

In 2009 heb ik op de valreep ook nog te maken met drie soorten  naakt. Allereerst de naaktslak die met zijn familie zijn winterverblijf heeft opgeslagen in mijn bijkeuken, de ereronde van enkele flitsers op Thialf te Herenveen, nabij Wolvega, na de 500 meter voor vrouwen en de naaktscan op Schiphol, gisteren goedgekeurd door de ministers Guusje en Hirsch Ballin en waarschijnlijk ook door de vereniging van huisvrouwen. De PvdA wil nu een hoorzitting over deze bodyscan, waarbij het kruis door het CDA en minister Hirsch Ballin wordt overgeslagen. IK zal een kruis slaan als deze minister met zijn zogenaamde zedelijkheid en ontucht jegens de Nederlandse Draf- & Rensport wordt ontslagen. Zo’n wanbeleid zie je zelden anno nu. Zo heeft ieder huis zijn kruis. Waar een klein land toch groot in kan zijn.  

Over naakt gesproken, kan ik melden dat ik een lijstje opgesteld van lieden binnen de Draf- & Rensport die afgelopen jaar in hun hemd stonden. Op mijn conceptlijst heb ik dertien kandidaten voor de 1e plaats en 7 mannen die solliciteren naar een 2e plek. Geen vrouwen in dat overzicht en dat bewijst maar weer eens dat we beter het besturen aan vrouwen kunnen overlaten. Het is jammer genoeg niet gelukt een publiceerbaar lijstje op te stellen. Een mislukte klus dus, waardoor ik niet in de gelegenheid was al mijn trainers te bezoeken. Daarom van deze plaats een goed 2010 en wat meer overwinningen en wat meer prijzengeld, maar helaas beslissen de trainers niet over het laatste. Ook op de valreep konden mijn volbloeds & dravers in Nederland geen geld verdienen. Uitwijken naar het buitenland was de enige optie. Diverse vierde plaatsen in Cagnes sur mer, Deauville en in Lunden (DK) waren meegenomen, maar deden mijn inkomen niet in de plus belanden. Gelukkig hebben we wel de foto’s nog…., maar winkelen in Nice en op de Ströget in Kopenhagen maakte veel goed. 

Sorry. Wat een slecht jaar was 2009. Niet alleen onze sport, maar ook de Mexicaanse pandemie die maar niet kwam, het NDR-stiltecentrum,  de Q-koorts, mijn AH zegeltjes, de moord op duizenden geiten en de lekkage in het Museum droegen bij aan dit verloren jaar. Van Vollenhoven en ik willen  een onderzoek. Van Vollenhoven naar de  Q-koorts en ik een onderzoek naar OVG.

2010 wordt een mooi jaar. Wat schrijf ik? 2010 wordt een prachtig jaar. Alles buiten is gehuld in een 15 centimeter dikke sneeuwlaag: een plaatje. Het vriest 5 graden en ik doe direct een extra thermo borstrok  en mijn snelle modieuze, stretch sneeuwpak aan. Dit sneeuwpak zal alom in de buurt de aandacht op mij vestigen. Van zolder haal ik mijn ski’s uit het vet, zet mijn ijsmuts op en ski met mijn bergski voor mijn deur uit. Althans……… dat was de bedoeling, maar mijn rechterski blijft haken achter de sneeuwschuiver , die nog steeds onder de rododendron staat en met een smak eindigt hier mijn nog niet eens begonnen wintersportvakantie.  

Nu 3 januari 2010 zit ik geblesseerd achter mijn laptop de Betweter te typen, terwijl buiten de Koek-en-Zopie-tent van mijn winstruikende buurman vol loopt met dorstige sporters.  Mijn verstuikte enkel  past niet meer in mijn schoen. Ik schuifel naar mijn fauteuil voor de TV, pak mijn dikke DRAAF en leg mijn Draf- & Rensport Kerstnummer  op het bijzettafeltje. Ik zet de verwarming 2 graden hoger en herlees het artikel over Caroline Aalbers  en droom over onze BLUFF MASTER die we direct na lezing van het artikel naar Callantsoog hebben gebracht. Bij entrainement  Sinie de Glee in Oranjewoud staat ons jonge supertalent AXEL ROSE, die op alle tickets thuishoort, want zij gaat – mits de dooi in maart 2010 tijdig invalt – in Hattemerbroek de Derbyzege wegkapen voor de aanstormende talenten als Anni Swagerman, Arlo International van de familie Julsing, Alweer Frisia en een uistekende 5e ex aequo plaats voor Avifauna Boko en Alles op Quattro. De zon schijn alom. De sneeuw en de vorst maken alles witter dan wit. Let op mijn woorden. Volgend jaar siert Sinie de Glee – onze huistrainer – de ORANJE omslag van DRAAF.  Zeker en vast.

 


Klik hier voor de Betweter voor 2009